Gaši: Kosovsko društvo ne treba da poriče zločine pripadnika OVK

Bujanovac, 26. maj 2020. (foto Kosovo online) – Analitičar Škeljzen Gaši, donedavni savetnik predsednika vlade u Prištini Albina Kurtija, koji je smenjen zbog svojih izjava o zločinima pripadnika OVK, izjavio je za hrvatski nedeljnik Novosti da kosovsko društvo ne bi trebalo da poriče da su čak i visokorangirani pripadnici  OVK bili upleteni u ubistva civila.

-Tokom, a naročito nakon okončanja rata na Kosovu, pojedinci frustrirani zbog strašnih zločina srpskih snaga i pripadnici OVK, čak i visokorangirani, bili su upleteni u ubistva civila razne etničke, a i političke pripadnosti. Na ova ubistva reagovale su mnoge prestižne organizacije za ljudska prava – rekao je Gaši, prenosi Kosovo Online.

On je prethodno u jednom televizijskom intervjuu izjavio da je  ubijeno 1.013 srpskih civila i istakao da izveštaj Dika Martija, izvestioca Saveta Evrope, koji govori i o trgovini organima, ne može biti „smatran za anti-albanski“

Prema izveštajima međunarodnih organizacija i odlukama međunarodnih sudova, kako je rekao, i pojedinci iz redova OVK, i to čelnici u njenoj strukturi, vršili su ratne zločine,

Gašijeve izjave uzrokovale su  žestoke reakcije u kosovskoj javnosti, pa je zbog njih dobijao i pretnje smrću.

-U nalazima Fonda za humanitarno pravo iz projekta „Kosovska knjiga pamćenja“, koji je vodila Nataša Kandić, tvrdi se da je od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. na Kosovu izgubilo živote ili nestalo 10.093 civila. Među njima je 8.645 Albanaca, 1.013 Srba, 262 Roma, Aškalija i Egipćana, 84 Bošnjaka, i 203 pripadnika ostalih etničkih grupa, rekao je tada Gaši.

Po njegovim rečima, u izveštaju Dika Martija nema nikakve težnje „izjednačavanja zločina državne mašinerije Srbije nad kosovskim Albancima sa zločinima određenih pripadnika OVK nad civilima srpske i drugih etničkih ili političkih pripadnosti, već je očigledan cilj ovog izveštaja  bio da se  zločini ne prećute“.

Gaši smatra da Albanci i Srbi pamte samo zločine suprotne strane i dodaje sa su najbitnije tačke istorije Kosova pod srpskom vladavinom, u vremenskom razdoblju od 1912. do 1999. godine zločini srpske strane počinjeni nad Albancima i organizovani od strane redovne milicije i vojske, kao i zločini Albanaca nad Srbima, koji uglavnom nisu bili organizovani.

Na pitanje o Specijalnom sudu u Hagu, gde se očekuje podizanje prvih optužnica protiv pripadnika OVK, Gaši je odgovorio da Kosovo treba da iskoristi ovaj sud „da bi se očistilo od kriminalaca“.

-Neki se, da bi branili sebe, trude da oslikaju Specijalni sud kao nasrtaj na rat Kosova za slobodu, ili na OVK kao organizaciju. Ovo je, najblaže rečeno, besmisleno. Mi treba da iskoristimo Specijalni sud da bi očistili Kosovo i OVK od kriminalaca, ali i za moralno udovoljavanje porodicama žrtava. Uvek sam imao neku vrstu suzdržanosti prema Specijalnom sudu, jer bi se mogao koristiti za ucenjivanje kosovskih „političara“, ali sam se od početka slagao s njegovim osnivanjem, pošto je potrebna pravda za žrtve svih zajednica. Time se takođe šalje jasna poruka za ubuduće, da će u slučaju eventualnih oružanih sukoba, nadajmo se i radimo na tome da ih nikada ne bude,  svi koji budu vršili zločine nad civilnim stanovništvom biti kažnjeni – rekao je Gaši

On je istakao da istrage i tužbe nisu namenjene OVK, već individuama, jer OVK nije bila zločinačka organizacija, ali su pojedinci iz njenih redova, čak i čelnici, bili upleteni u zločine.

-Kao što kaže i američki tužilac Klint Vilijamson, ove individue su zloupotrebile oružje i infrastrukturu OVK da bi izvršili nedela. Pripadnici OVK bi trebalo da se ograde od pojedinaca koji su bili upleteni u zločine – zaključio je Gaši.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *