Kosovo danas čeka novu vladu

Bujanovac, Priština, 3. jun 2020. (Foto Kosovo-online)- Sednica parlamenta na kojoj će se glasati o novoj Vladi Kosova, zakazana je za danas (3. jun) u 11 časova, prenosi Kosovoonline.

Sednica je sazvana samo dva dana nakon što je Ustavni sud Kosova objavio kompletnu presudu o dekretu kosovskog predsednika Hašima Tačija kojim je mandat za sastav nove kosovske vlade poveren Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Novu kosovsku vladu formiraće koalicija DSK, Alijanse za budućnost Kosova, NISMA, Srpska lista i manjinske stranke.

Mandatar za sastav nove kosovske vlade je Avdulah Hoti iz DSK, potpredsednik u odlazećoj vladi Aljbina Kurtija.

Hoti je najavio da će njegova vlada ukinuti odluke vlade Aljbina Kurtija, što neće značiti samo ponovni plasman srpske robe, već i početak stvaranja ambijenta za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, prenosi RTS.

Ako na današnjoj sednici nova vlada bude izabrana, odmah postaje operativna i njen prvi sastanak mogao da bude održan neposredno nakon izbora u skupštini.

Nova vlada bi u svom sastavu trebalo da ima najviše ministara iz Demokratskog saveza Kosova. U njoj će ministre imati i Alijansa za budućnost, Srpska lista, Socijaldemokratska inicijativa i stranke manjinskih zajednica

Pokret Samoopredeljenje saopštio je da su protesti na Kosovu neizbežni, ali ne danas, jer je Ustavni sud otvorio put formiranju nove kosovske vlade proglasivši ustavnim dekret predsednika Kosova.

Kurtijeva vlada pala je nakon njegovih nesuglasica sa koalicionim partnerom DSK kojeg predvodi Isa Mustafa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *