Srbi obeležili Svetu Jelenu u Velikom Trnovcu, Lazar Stanimirović preuzeo kumstvo (foto & video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. jun 2020. Na dan Svete Jelene Srbi iz Bujanovca i okoline po tradiciji su se okupili u porti crkve Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu, najvećem albanskom selu u Srbiji.

Stotinak pravoslavnih vernika obeležilo je praznik prisustvujući liturgiji, koju je služio episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom, litijom i rezanjem slavskog kolača, uz bogatu trpezu koju je pripremio ovogodišnji kum slave Mladen Mladenović sa porodicom.

Mladenović je kumstvo za narednu godinu predao Bujanovčaninu Lazaru Stanimiroviću.

-Preuzeo sam kumstvo punog srca. Već nekoliko godina i ja i moja porodica imamo veliku želju da budemo domaćini na ovaj sveti dan, na ovom svetom mestu. Nadam se godini sreće, zdravlja i blagostanja za sve, uz Božiju pomoć – rekao je Lazar za naš portal.

U obraćanju vernicima nakon službe, episkop Pahomije je poručio da je crkva u Velikom Trnovcu opstajala u najtežim vremenima u srpskoj istoriji i nastaviće da opstaje.

-Reći će neko da je ovo mesto ostalo bez vernika pravoslavnih, ali nije ostalo, ovde su i oni koji su sveti hram gradili, ovde su oni čije mošti ovde počivaju – rekao je episkop.

Po predanju hram u Velikom trnovcu datira još iz vremena Nemanjića.

Porušen je 1878. godine zatim obnovljen 1937. i na kraju  rekonstruisan 1990. godine kada i počinje okupljanje vernika na Svetu Jelenu.

Episkop Pahomije svake godine na seoskom groblju u porti crkve služi i pomen pokojnicima čija su nadgrobna obeležja  odavno porušena.

 




One thought on “Srbi obeležili Svetu Jelenu u Velikom Trnovcu, Lazar Stanimirović preuzeo kumstvo (foto & video)

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *