Koalicija albanskih stranaka danas predaje listu za republičke izbore

Bujanovac, 5. jun 2020. (Foto arhiva: Kamberi u jednom od ranijih saziva parlamenta) – U trenucima dok čitate ovaj tekst, automobil sa 11.700 potisa za zajedničku listu albanskih stranaka već hita ka Beogradu i Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

Danas, 5. juna u ponoć, poslednji je rok za predaju lista za parlamentarne (i lokalne) izbore 21. juna, a RIK je do sada prihvatio njih 13.

Zajednička lista, koju predvodi lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) i prvi čovek Bujanovca Šaip Kamberi, koji je već bio poslanik, ima 5 poslaničkih kandidata i nosi naziv „Demokratska alternativa Albanaca-ujedinjena Dolina“.

Jedini albanski predstavnik u odlazećem skupštinskom sazivu je Fatmir Asani, član PDD, jedine albanske stranke koja je učestvovala na izborima 2016.

Sada Albanci, zavisno od izlaznosti, mogu da dobiju i 3 mandata.

Za jedinstven nastup Albanaca na izborima u Srbiji posebno se založio ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj, koji je u Tirani okupio političke lidere sa juga Srbije početkom godine kada je i postignut dogovor.

Prema zakonskim izmenama iz 2004. godine, manjinske partije moraju da pređu samo „prirodni izborni prag“, prema kome je jedan skupštinski mandat jednak broju građana koji su glasali na izborima podeljenom sa ukupnim brojem skupštinskih mandata (250).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *