Komunalac otpisuje dugove, ali se ne zna kome i u kom iznosu

Piše: N. Stevanović

Opštinsko veće već dve godine traži izveštaj o toj famoznoj stavci: Arsić

Bujanovac, 8. jun 2020. – Kome JP „Komunalac“ otpisuje dugove, u kom iznosu i po kom osnovu Opština Bujanovac traži izveštaj od rukovodstva preduzeća već dve godine, kako kaže zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić, ali bez rezultata.

Arsić kaže da ima saznanja da se radi o pozamašnom iznosu potraživanja koja su otpisana iz nepoznatih razloga, dok je „Komunalac“ konstatno u  finansijskim problemima

Opštinsko veće već dve godine traži izveštaj o toj famoznoj stavci Otpis dugova u izveštajima preduzeća, jer ne znamo tačan iznos, ne znamo kome i na osnovu čega su otpisivana potraživanja. Oni uporno ignorišu naše zahteve – rekao je Arsić u ponedeljak za Bujanovačke.

Ipak, izostanak tih informacija nije sprečavao organe lokalne samouprave, i Opštinsko veće i Skupštinu, da revnosno usvajaju godišnje izveštaje o radu JP „Komunalac“, što je bio slučaj i prošle nedelje.

Rukovodstvo „Komunalca“ se i tada na sednici veća oglušilo o zahtev opštinske vlasti,  što je Arsić ocenio kao nepoštovanje lokalne samouprave i odbio da učestvuje u raspravi o komunalnom preduzeću.

Napustio sam sednicu zato što ponovo nije bilo izveštaja o otpisu. I dalje niko osim njih ne zna kome su oprošteni dugovi i zašto. Odbijanje da se javno iznesu ti podaci budi ozbiljnu sumnju, zbog toga ću se obratiti Povereniku za informacije od javnog značaja, kad već ne postoji drugi način – najavljuje zamenik predsednika.

Predsednik Privremenog organa koji rukovodi firmom, Adem Hasani, negirao je da preduzeće odbija da podnese izveštaj, već da nikakav zvaničan zahtev po ovom pitanju nisu ni dobili.

Nije problem da se izveštaj podnese, ali kad lokalna samouprava to zvanično zatraži: Hasani

Na konstataciju Bujanovačkih da je na sednicama Opštinskog veća u više navrata od predstavnika „Komunalca“ zahtevan izveštaj i postavljani rokovi, Hasani je odgovorio da to „treba napismeno da traži Skupština opštine, a ne Opštinsko veće“.

Nije problem da se izveštaj podnese, ali kad lokalna samouprava to zvanično zatraži, do sada to nisu uradili, preko Skupštine kao osnivača preduzeća – kaže Hasani.

Odgovor na pitanje koliki je iznos otisanih dugova nismo dobili.

Bujanovačke nezvanično saznaju da se radi o višemilionskom iznosu, ali čak ni odlično upućeni izvori iz same firme ne znaju kome se otpisuju dugovi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *