Pobuna u Komunalcu: Zaposleni traže preko 70 miliona dinara

Piše: N. Stevanović

Svih 180 zaposlenih najavilo je da će, ako ne postignu dogovor sa poslodavcem, tužiti preduzeće, a njih 70 je to već i učinilo. Samo za advokatske troškove Komunalcu na naplatu stiže 90.000 dinara nedeljno, ali ni to nije dovoljno predsedniku Privremenog organa da mirno reši spor sa svojim radnicima. Umesto roga, on kaže da zaposleni traže nemoguće, pozivajući se na osnivača, Skupštinu opštine Bujanovac. Pravobranilac Faruš Islami objašnjava da Opština Bujanovac nije strana u sporu već želi da kao neka vrsta moderatora pomogne zaraćenim stranama da dođu do kompromisa

Bujanovac, 9. jun 2020. Zbog toga što od 2015. godine radnicima ne isplaćuje regres, topli obrok i zarade u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom, odnosno važećim zakonom, Javno preduzeće „Komunalac“ će se suočiti sa tužbama svih 180 zaposlenih, što će za ovo komunalno preduzeće značiti „katanac na vrata“, kažu u Samostalnom sindikatu firme.

A cifra je 73, 2 miliona dinara, sa troškovima suda, veštaka i advokata od 3,7 miliona,  bez kamate.

Da je to poslednje što žele svedoče brojni dopisi, molbe i zahtevi radnika, u poslednjih nekoliko godina upućeni Privremenom organu koji upravlja preduzećem, lokalnoj samoupravi, predsednicima Opštine i Skupštine i njihovim zamenicima, ali i Koordinacionom telu za jug Srbije.

Sledeći dopis, najavljuje Jelena Veljković, predsednica Samostalnog sindikata u „Komunalcu“, ide na adresu predsednika Vučića.

Od samog početka tražimo samo ono što je naše, što nam po Posebnom kolektivnom ugovoru pripada. Od 2015. godine se zarade isplaćuju ispod minimalca pa se vrši doplata, nema razlike u koeficijentima, uopšte nam se ne isplaćuje regres, a topli obrok nam je bruto 1000 dinara. Tako radi naše rukovodstvo – kaže za Bujanovačke Jelena Veljković.

Kap koja je prelila čašu je, kaže Veljkovićeva, ponašanje predsednika Privremenog organa Adema Hasanija i čelnika opštine na drugom sastanku sa predstavnikom Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, održanom 7. juna.

Mi smo se obratili i Agenciji koja je delegirala Miritelja i prvi sastanak je organizovan 3. juna. Bili su prisutni svi predstavnici uključenih strana, a u ime lokalne samouprave predsednik opštine Šaip Kamberi. Zahtevali smo neposrednu primenu Posebnog kolektivnog ugovora, isplatu regresa, razlike za topli obrok i solidarne pomoći, sve to za poslednje tri godine. Odrekli smo se kamata, pristali da se isplata vrši na rate, jer smo svesni koliki bi to bio teret za firmu i lokalnu samoupravu. Ponovo smo pružili ruku i bili spremni na kompromis. Predsednik Kamberi je prihvatio naš zahtev,uz uslov da se lokalnoj samoupravi omogući neka vrsta grejs perioda tokom kojeg bi se izvršio rebalans budžeta, ali i da svi radnici povuku tužbe- u tom trenutku je ih je bilo oko 70, a 10 već izvršno. Pristali smo na sve i zakazali drugi sastanak za 8. jun, na kojem će biti prisutni i advokati radnika koji su već tužili, kako bi podneli svoje troškove, a mi izašli sa konačnom cifrom koja treba da nam se isplati – kaže Veljkovićeva.

POSLEDNJA VEST: Gotovo svi zapsoleni u Komunalcu okupili su se u ponedeljak ujutru na Zelenoj pijaci, gde su im sindikalci preneli rezultate razgovora sa poslovodstvom i lokalnom upravom. Na svojevrsnom zboru, radnici su ponovili stav da će ono što smatraju da im pripada potražiti na sudu, i najavili da će o svojim problemima obavestiti resorna ministarstva i samog predsednika Vučića

Predsednik opštine delegirao javnog pravobranioca Faruša Islamija da ga zastupa i na ovom i na narednim sastancima, ali se on, kako naglašava, „iz objektivnih razloga“ nije pojavio na sastanku

Nisam prisustvovao drugom sastanku u nedelju u prostorijama JP Komunalac, što ne znači da se neću odazvati budućim pozivima iako, kao zakonski zastupnik Opštine Bujanovac, nisam strana u postupku u radnim sporovima koji se vode pred sudovima, rekao je Islami za Bujanovačke.

Kako naglašava, predstavnici opštine prisustvuju sastancima kao neka vrsta moderatora između dve strane, kako bi im pomogla da pronađu kompromis. Ono čega se boji je to da će sudski i advokatski troškovi nadmašiti iznose koje potražuju zaposleni.

Osnivač je Skupština opštine, a rukovodstvo lokalne samouprave je pokazalo dobru volju da pomogne. Ovde se radi o sporu koji radnici imaju sa svojim poslovodstvom i i mi tu ne možemo da se mešamo, ponavlja Islami.

Prema rečima Jelene Veljković, i predsednik Privremenog organa poziva se na osnivača:

Istovremeno, na sve činjenice koje idu u prilog radnicima, a koje mu predočava miritelj, predsednik Privremenog organa Hasani odgovara samo: „Mi imamo svog osnivača“. Uzalud je bilo i što je advokat naglasio da se za svakog radnika koji je tužio troškovi nedeljno uvećavaju za oko 90.000 dinara. Bilo nam je jasno da smo izigrani, kao i miritelju iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, za čiju preporuku za rešavanje spora pod već postavljenim  uslovima, Hasani nije želeo da glasa  – priča predsednica sindikata.

Kao dokaze za sve iznete tvrdnje ona je Bujanovačkim pokazala zapisnike sa sastanaka.

Istakla je da radnicima ne preostaje ništa drugo osim da se obrate nadležnim ministarstvima i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Naglašavam da 180 radnika nema nikakav politički, a kamoli nacionalni motiv, jer u ovome smo svi zajedno, i Albanci i Romi i Srbi. Jedini motiv su nam naše porodice. Stalo nam je i do preduzeća gde zarađujemo za život, a koje se već 5 godina svesno upropaštava i dovodi do bankrota zbog javašluka, neodgovornosti, samovolje. Još uvek smo spremni na dogovor kako bi se spasilo što se spasti može i daćemo rukovodstvu i lokalnoj samoupravi rok od 5 dana da odgovore na naš zahtev – kaže Veljković.

Inače, u razgovoru sa drugim radnicima, koji su želeli da ostanu anonimni, saznali smo da sumnjaju da je na ime otpisa dugova u prethodnih nekoliko godina, o čemu su Bujanovačke pisale u ponedeljak, otišao iznos približan onom koji zaposleni potražuju od firme – oko 70 miliona dinara.

Predsednik Privremenog organa Hasani nam je o poslednjim dešavanjima u JP „Komunalac“ kratko rekao da nije postignut dogovor sa miriteljem „jer radnici zahtevaju nešto što je nemoguće“ i obećao Bujanovačkim da će nam pokazati svu dokumentaciju koja govori u prilog tome.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *