IZBORI 2020: Niko kao Bujanovac

Portal Slobodna reč analizirao je liste kandidata za odbornike u opštinama Pčinjskog okruga. U Bujanovcu najveća konkurencija sa 5 albanskih i po dve srpske i romske liste

Bujanovac, 15. jun 2020. – Sa ukupno 9 lista kandidata za odbornike,  Bujanovac prednjači u odnosu na ostale opštine, pa čak i na sam Grad Vranje.

Prva lista je Demokratska partija čiji je nosilac liste njen osnivač diplomirani pravnik Nagip Arifi (59 godina) iz Velikog Trnovca. Na listi ranijeg predsednika opštine u dva mandata je velika zastupljenost mlađih od 30 godina, kojih ima oko 44 odsto (43,90%).

Pod rednim brojem 2, što nije slučaj u ostalim opštinama, nalazi se lista Aleksandar Vučić – Za našu decu. Nosilac liste je ekonomista Nenad Mitrović (47 godina). Na ovoj listi ima tek sedmoro mladih ljudi, te je zastupljenost mlađih od 30 skoro tri puta manja nego na prvoj listi, tačnije iznosi oko 17 odsto (17,07%).

Sledeća je lista manjinske stranke Romska stranka Jedinstvo sa mladim nosiocem liste, studentom Ademom Salihijem (26 godina). U ovoj  stranci mladi su zastupljeni sa preko 71 odsto (71,42%). Oni, kao manjinska partija nemaju cenzus od 3 odsto, već za njih važi takozvani “prirodni prag” te je Salihi svakako budući odbornik.

Tu je i Ujedinjena partija Roma čiji je nosilac liste u Bujanovcu Faik Iseni (38 godina). Na listi takođe ima dosta mladih kandidata, preko 50 procenata (57,14%).

Lista pod rednim brojem 5. je Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, čiji je nosilac aktuelni zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić (72 godine). Arsić vratio se stranci koju je napustio da bi devedesetih bio jedna od najvećih uzdanica Jugoslovenske levice (JUL), a nakon raspada ove partije na političkoj sceni Bujanovca “nastupao” je sa grupom građana. Zastupljenost mladih na ovoj listi je oko 20 odsto (20,68%).

Na broju 6 je Partija za demokratsko delovanje – Driton Redžepi. Na ovoj listi je oko 17 odsto (17,07%) mladih ljudi, a nosilac je pomenuti Driton Redžepi (36 godina) koji ja kao zanimanje naveo “master prava”.

Visok procenat mladih među kandidatima za odbornike (47,61%) je i na listi Alternativa za promene – Arber Pajaziti čiji je nosilac diplomirani ekonomista Lavent Ćazimi takođe mlad – ima 26 godina. Ostali kandidati sa liste su takođe najčešće visokoobrazovani. Na listi je 21 kandidat. Zanimljivo je to što je sam lider ove stranke Arber Pajaziti tek na šestom mestu, dok je prednost data mladim kandidatima.

Još jedan mladi političar, ekonomista Šćiprim Musliu (30 godina) predvodi listu Pokret za demokratski progres – Šćiprim MusliuPored mladog “prvog čoveka” na listi ima mnogo mlađih, visokoobrazovanih ljudi – zastupljenost mladih je preko 60 odsto (60,97%).

Petnaestoro kandidata za odbornike predložila je i Demokratska unija Albanaca (DUA). Nosilac liste je Basri Veseli (42 godine) iz sela Nesalce, a navedeno zanimanje Veselija je elektrotehničar.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *