Malu maturu iz maternjeg polagalo gotovo 400 osmaka u bujanovačkoj opštini

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. jun 2020.- U školama bujanovačke opštine, po evidenciji nadležnog Odeljenja za javne službe, osmi razred je pohađalo ukupno 399 učenika, 172 u školama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i 227 u albanskim školama.

Današnji test iz maternjeg jezika u okviru trodnevne male mature polagala je velika većina osmaka.

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu test iz srpskog jezika, prvog dana male mature, radilo je 93 od 96 redovnih učenika osmog razreda, dok je školi „Muharem Kadriju“ u Velikom trnovcu  na test iz maternjeg jezika izašlo 79 od 80 svršenih osnovaca.

Direktori škola, Nenad Tasić, odnosno Naser Zairi, rekli su za Bujanovačke da supervizori nisu imali bilo kakve zamerke na organizaciju male mature i da su sve posebne mere protiv korona virusa u potpunosti sprovedene.

-Đaci su bili raspoređeni u devet učionica kako bi se ispunila propisana udaljenost, i nosili su zaštitne maske. Supervizor iz Vranja je konstatovao da je sve proteklo u skladu sa pravilima, ne samo u pogledu mera protiv korone, a očekujemo da tako bude i u četvrtak i petak – kaže Zairi.

Maturanti su zadatke rešavali od 9 do 11 sati, a već sutra će se vratiti u škole i u isto vreme polagati test iz matematike, dok će u petak raditi kombinovani test koji obuhvata zadatke iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *