Grenel: U Vašingtonu jedina tema ekonomija

Bujanovac, Priština, 19. jun 2020. (Foto KosovoOnline)- Američki izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je da će 27. juna u Vašingtonu predstavnici Beograda i Prištine razgovarati o ekonomskim pitanjima, prenosi Kosovo Online.

Grenel je u intervjuu za prištinski Gazeta Ekspres rekao da je njihova uloga da se zalažu za ekonomsku normalizaciju, da pomognu otvaranju radnih mesta, da olakšaju neka od političkih pitanja.

“Pogrešio je svako ko nastavi da predviđa politička pitanja ili tvrdi da ćemo razgovarati o teškim političkim pitanjima sledeće nedelje. Moja vizija, o kojoj sam razgovarao sa francuskim i nemačkim savetnikom, ima dva koraka”, rekao je Grenel.

Prvi korak je ekonomska normalizacija, istakao je on.

“Usredsređeni smo na ekonomsku normalizaciju. Pokušavamo da izgradimo poverenje. Iz tog razloga je izuzetno važno zaključiti sporazume o vazdušnom, železničkom i drumskom prevozu. Tako se razvija trgovina”, rekao je Grenel.

Na pitanje da li je to okosnica sporazuma koji se mogu očekivati Grenel je rekao da je to tačno.

“Istovremeno, put Evropljana s Kosovom i Srbijom ka evropskim integracijama u potpunosti vodi Evropa, ali to se ne može postići dok se ne postigne ekonomska normalizacija. Ovo je mišljenje Sjedinjenih Država i ovo je vizija Sjedinjenih Država. Čvrsto verujemo da je odlaganje ovih pitanja, koja su odlagana 20 godina, razlog što niije funkcionisalo jer nije bilo koristi za narod”, rekao je Grenel.

Usredsređeni smo na ekonomski deo i to je jedini deo o kome ćemo razgovarati u Vašingtonu, a odnosi se na ekonomiju. Francuzi to znaju, Nemci to znaju i oni su to odobrili, jer će drugi korak, koji će potrajati neko vreme, predvoditi Evropa, kazao je Grenel.

Znate, nećete razgovarati o političkim pitanjima dok ne postignete napredak u ekonomiji, dok ljudi ne dobiju posao, a za to treba dugo vremena, i to je još jedan direktan udarac protiv glasina, po kojima Trampova administracija navodno traži brži sporazum, rekao je on.

“To je potpuno pogrešno, ovo nikada nije bilo deo jednačine. Nemamo vremensko ograničenje. Nikad nismo želeli ništa brzo”, naveo je on.

Kazao je da postoje dve različite faze za dijalog Kosova i Srbije.

“Sjedinjene Države su fokusirane na ekonomsku fazu. Sva politička pitanja su evropska pitanja. To je druga faza. Vizija koju delimo sa Francuzima i Nemcima je da nećete biti uspešni u rešavanju političkih pitanja bez stvaranja radnih mesta za mlade i bez stvaranja ekonomske normalizacije. Kako možete tvrditi da pravite konačni sporazum, kad granice nisu otvorene i kada nema letova između Prištine i Beograda da poslovna zajednica napravi ekonomsku normalizaciju? To je obmana. Sjedinjene Države veruju da se to nikada neće dogoditi, sve dok ne stvorite nadu i radna mesta za mlade”, poručio je izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *