Ambasador Kosnet: SAD ne teže razmeni teritorija

Bujanovac, Priština, 23. jun 2020. (Foto Klan Kosova) – Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da je sastanak 27. juna u Vašingtonu veoma važan na putu dijaloga između Kosova i Srbije, prenosi prištinski Klan Kosova.

Kosnet je u intervjuu u emisiji „Rubikon“ poručio i da su jasno stavili do znanja da SAD nisu sledile ideju o razmeni teritorija.

„Mnogo smo puta rekli da SAD ne slede ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije i to sam već rekao mnogo puta“, podvukao je Kosnet.

Svaki sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije, kako je naveo, trebalo bi da ima široku podršku građana.

„Na Kosovu postoji vrlo malo interesovanja za razmenu teritorija, a ambasador Grenel je jasno rekao da to nije ideja kojoj teže SAD i da to nikada nije bio cilj Trampove administracije“, zaključio je Kosnet.

On je istakao da će fokus dijaloga na ovom sastanku biti ekonomski.

„Očekujem stalne spekulacije do početka sastanka u subotu, ali i posle sastanka. Ali, kako je objasnio moj kolega, ambasador Grenel, očekujemo da će fokus ovog sastanka biti na ekonomskoj saradnji između Kosova i Srbije, što će koristiti građanima… Često smo govorili da mislimo da je važno da fokus dijaloga između Kosova i Srbije bude na onome što od običnih građana ima koristi“, poručio je američki ambasador.

Prema njegovim rečima, „evropski prijatelji“ će početi da se fokusiraju na političke odnose između Kosova i Srbije.

„Bojim se da ne mogu pružiti konkretnije detalje dnevnog reda u subotu. Moramo da sačekamo i vidimo“, naglasio je Kosnet.

Kraj pregovaračkog procesa, kako je naveo, rezultiraće međusobnim priznanjem.

„Naš cilj je da vidimo sveobuhvatan sporazum….Da ćemo stvoriti prostor za bolje ekonomske i političke odnose koji će pomoći građanima obe zemlje i celog regiona da grade bolju budućnost. Iako su svi zainteresovani da znaju šta će se dogoditi u subotu, uzdržaću se od spekulacija o detaljima sastanka“, istakao je Kosnet.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *