I Albanci vole Vučića: Listi SNS 70 glasova u Velikom Trnovcu

Bujanovac, 23. jun 2020. (Foto: Biračko mesto u Školi Muharem Kadriju) – Parlamentarna lista SNS „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ dobila je 70 glasova na dva biračka mesta u Velikom Trnovcu kod Bujanovca, rekao je za naš portal član tog biračkog odbora u lokalnoj školi Muharem Kadriju koji je učestvovao u brojanju glasova.

Ova vest ne bi zavredela veću pažnju kada ne bismo znali da se radi o najvećem albanskom selu u Srbiji sa oko 6.000 duša i 5 biračkih mesta, koje beogradski tabloidi bez dokaza označavaju kao „centar narko trgovine na Balkanu“, u kome decenijama unazad ne živi ni jedan predstavnik srpske ni bilo koje druge nacionalne zajednice.

Sagovornici Bujanovačkih različito tumače činjenicu da je Vučić na izborima u nedelju dobio glasove u ovom selu i pored toga što je na izborima učestvovala i „Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena Dolina“, autohtona koalicija 5 albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa.

Najpre, kod nekih ljudi je proradio neki inat pa nisu hteli da glasaju za svoje. Drugo, i Trnovčani su posle vanrednog stanja dobili 100 evra pomoći od države, a među Albancima ima onih koji misle da je Vučić ozbiljan državnik koji im može doneti dobro, tumači jedan meštanin Velikog Trnovca.

Naš drugi sagovornik, albanski kolega novinar ne odbacuje ove tvrdnje, ali dodaje da je permutacija brojeva jedan od razloga što je SNS ovde dobio glasove.

Na republičkoj listi pod brojem 1 bio je Vučić, a na lokalnoj pod tim brojem albanska Demokratska partija Nagipa Arifija. Verujem da su neki po inerciji zaokruživali „jedinicu“ na obe liste, objašnjava ovaj sagovornik.

Sagovornici Bujanovačkih iz redova naprednjaka kažu da Vučić i SNS na svim izborima imaju glasove u Velikom Trnovcu.

Sličan fenomen dogodio se 21. juna i u dva čisto srpska sela, Lopardincu i Rakovcu, gde je lokalna lista pod brojem 1, dakle albanska stranka, dobila oko 40 glasova.

„Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena Dolina“ je 21. juna prešla takozvani prirodni prag i u Skupštini Srbije imaće dva ili tri poslanika.

Na lokalu je najviše glasova dobila upravo Arifijeva DP (5.048) a sledi koalicija oko SNS sa samo 80 glasova manje (4.968), i ove dve stranke imaće po 10 mandata u parlamentu sa 41 mestom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *