Zatvoren Prihvatni centar za migrante u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. jun 2020. U Prihvatnom centru za migrante u nekadašnjoj fabrici „Svetlost“ u Bujanovcu od prošle nedelje nema korisnika, zvanično – zbog renoviranja, koje može da traje i nekoliko meseci, saznaju Bujanovačke.

Kako nam je rečeno u Komesarijatu za izbeglice (KIRS), kamp nije zatvoren, ali neće primati migrante u narednom periodu, kako bi se objekat renovirao „zbog velikog broja korisnika koji su prošli kroz Prihvatni centar tokom pandemije“.

Međutim, iz drugih izvora smo saznali da je rok za povratak migranata, odnosno ponovno otvaranje kampa, pod velikim znakom pitanja.

Osobe koje su boravile u kampu, njih oko tridesetak, prošle nedelje su prebačene u Prihvatni centar u Preševu, kažu u KIRS-u.

Krajem 2019. godine meštani nekoliko okolnih sela zahtevali  su od  lokalne policije da se više angažuje na obezbeđenju meštana i imovine od migranata, upozorivši da će u suprotnom organizovati straže u mestima u kojima žive.

Nakon jednog incidenta, koji je mogao da eskalira u sukob meštana i migranata, oglasio se i zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić najavivši da će tražiti veću kontrolu kretanja ljudi smeštenih u bujanovačkom centru.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *