Mustafa: Nema mira bez rešenja za Bujanovac, Preševo i Medveđu

Bujanovac, Priština, 26. jun 2020.- Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa rekao je da ne može biti dugoročnog mira između Kosova i Srbije bez rešavanja problema Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Mustafa je za KTV izjavio da je” dijalog usmeren na mir, ali Srbija ne može da zahteva da se srpska manjina na Kosovu tretira iznad standarda, a da uskrati prava Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi”,  prenosi Koha.

On dodaje da su Albanci u ove tri opštine 2018. godine tražili da se pitanje Preševa reši u okviru dijaloga sa Srbijom.

Treba napraviti razgraničenje

„Ovo je otvorilo veliku raspravu na Kosovu, smatramo da sve te debate nisu bile u redu. Bilo je izjava političara u Prištini koji su rekli da nam ne trebaju džamije u Preševu“, rekao je Mustafa.

Mustafa kaže da „Albanci iz Preševske doline nikada nisu sugerisali bilo kakav sporazum između Kosova i Srbije“.

„U dijalogu koji ima za cilj mir, ne može biti tema o kojima se ne može razgovarati. Dugoročni mir ne može se uspostaviti sve dok postoji čitava zajednica koja se perfidno diskriminiše“, kaže Mustafa.

Prema njegovim rečima “treba postići sporazum o demarkaciji sa Srbijom”.

“Međunarodni predstavnici su imali rezerve po tom pitanju. Srbija nije bila protiv ove ideje. Ono što ja smatram je da strane definišu principe i uslove kako se dijalog odvija“, rekao je Mustafa.

Optužnica protiv Tačija i Veseljija politička

Govoreći o optužnici protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera DPK Kadri Veseljija, Mustafa je rekao da je politički motivisana i da je došla u kritičnom trenutku kada se očekivalo da će se predstavnici Kosova i Srbije sastati kako bi nastavili dijalog.

„Način upozorenja Specijalizovanih veća bio je veliko iznenađenje u pravnom i političkom smislu i nadamo se da neće biti politički motivisano. Ovo je veliki udarac za region“, rekao je on i dodao da je rat OVK bio sveti i pravičan.

„Ovo nije optužnica, oni su izašli i rekli da su optuženi Tači, Veselji i još neki. Do danas još uvek nisu na snazi optužnice i sud će ih prihvatiti kao slučajeve koje bi trebalo da rešava sud u Hagu“, rekao je Mustafa.

On je ocenio da su izbori ojačali Vučićevu poziciju u Srbiji u dijalogu sa Kosovom

Vučićeva ubedljiva pobeda na poslednjim izborima u Srbiji, kako kaže Mustafa, pokazuje da je „Srbija postala mesto gde je demokratija služila stvaranju neviđenog autoritarizma“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *