Kanalizacija se izliva pored izvora Bivode, Komunalac ne reaguje

Piše: N. Stevanović

Ugrožena izvorišta: Bivoda

Bujanovac, 27. jun 2020. – Zbog neispravne potisne pumpe, kanalizacija koja se izliva nadomak „Bivode“ ozbiljno preti da ugrozi izvorišta vode ove fabrike, a dok se već duže vreme „bazen zaraze“ na obodima Rakovca i Novog Naselja širi, nadležno Javno preduzeće „Komunalac“ ne reaguje.

-Taj predeo bi trebalo da bude zaštićena zona, ne samo naša, već vodoprivredna zaštićena zona na nivou republike, u pitanju je interes i fabrike „Heba“ i celog grada. Naša izvorišta su sada bezbedna, ali moramo da reagujemo jer ako se ovo nastavi može doći do nesagledivih posledica, jer kanalizacija koja se skuplja na površini vremenom može uticati na kvalitet vode – rekao je Bujanovačkim direktor „Bivode“ Predrag Denčić.

Početkom nedelje je o ovom „posebnom problemu“, kako ga je okarakterisao zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić, raspravljao i Štab za vanredne situacije.

Izvor zaraze zbog neispravne potisne pumpe

Po zahtevu „Bivode“, nadležna opštinska inspekcija je izvršila nadzor na licu mesta i utvrdila da potisna pumpa, koja kanalizaciju treba da ispumpava, kako je rečeno, u Trnovačku reku, uopšte ne radi.

Zbog toga se otpadna voda duži vremenski period izliva na površinu i ugrožava sve okolo, a preti da kontaminira i podzemne vode.

-Pumpa vam ne radi dugo. Zbog toga imamo izvor zaraze u tim livadama. Morate da osposobite pumpu pod hitno – obratio se Arsić predstavnicima „Komunalca“ na sednici Štaba.

On je najavio da će se opštinska inspekcija ozbiljno pozabaviti i pitanjem nelegalnih priključaka u Novom naselju.

-Pojedini radnici „Komunalca“ na divlje priključuju novoizgrađene vile u Novom Naselju, ali ne na kanalizacionu mrežu, već na odvode za atmosfersku vodu, što je još jedna katastrofa – rekao je Arsić.

Tehnički direktor “Komunalca” Ilir Taipi izneo je, najblaže rečeno, čudno objašnjenje da je jedan od uzroka što pumpa ne funkcioniše “velika količina padavina prethodnih dana, ali i česti problemi sa strujom”.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *