Albanski mediji: Arifi pravi većinu sa naprednjacima

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. jun 2020. Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija, pobednik lokalnih izbora, započela je konsultacije za formiranje vladajuće većine, pozvavši na sastanak najpre albanske partije, dok, kako javljaju lokalni portali na albanskom jeziku, tajno pregovara sa naprednjacima.

Partija za demokratsko delovanje (PDD), sa svojih osam odbornika,  Pokret za demokratski progres (PDP) sa četiri i tri odbornika Alternative za promene spremni su da podrže „svealbansku“ koaliciju, javlja portal Folonline pozivajući se na izvore iz stranaka.

Lider DP-a Nagip Arifi rekao je Bujanovačkim prošle nedelje da je partija koju vodi otvorena za saradnju sa svim grupacijama koje su ušle u lokalni parlament, pa i sa PDD – najvećim oponentom i strankom koju su žestoko kritikovali zbog načina na koji je vodila opštinsku vlast u protekle četiri godine.

Upravo je očigledna netrpeljivost između ove dve grupacije, uprkos proklamovanoj „otvorenosti za saradnju“, glavna i čini se neprelazna prepreka za formiranje „svealbanske većine“, a kako javlja Folonline, pripadnici oba tabora već upozoravaju na napuštanje istih ako bi, kojim čudom, došlo do takve koalicije.

U PDP-u, na drugoj strani, nema takvih problema, kao ni prethodnih godina kada je u pitanju učešće u vlasti, dok Alternativa sa Arberom Pajazitijem na čelu, čak nudi bezuslovnu podršku svoja tri odbornika za vlast koju bi činile isključivo albanske stranke, kako je i najavio ranije Bujanovačkim.

Ako dođe do toga da nekoj albanskoj koaliciji fale glasovi, dobiće ih od Alternative, bez uslova – rekao je Pajaziti, istovremeno odbacujući bilo kakvu mogućnost za saradnju sa Stojančom Arsićem, dajući tako, hteo ili ne, signal Arifiju da njegov put za povratak na vlast neizostavno mora ići preko srpske koalicije okupljene oko SNS-a.

Raspored madata u SO Bujanovac posle izbora 21.6.2020. (Izvor: Slobodnarec.eu)

Naprednjaci nikako neće prihvatiti da budu deo vlasti samo radi reda, niti za njih dolazi u obzir da dobiju deo kolača koji je u prošloj vlasti imala grupacija oko Stojanče Arsića

Naprednjačka koalicija, sa osvojenih svega 80 glasova manje od pobednika izbora i sa istim brojem odborničkih mandata (10), postala je tako i definitivno ključni faktor u formiranju vladajuće većine, zaključuje Folonline.

Predstavnici DP-a i SNS-a već su se u tajnosti dva puta sastajali prošle nedelje, tvrde izvori Folonline, ali za sada bezuspešno, jer su apetiti SNS-a itekako ozbiljni, u skladu sa izbornim rezultatom.

Naprednjaci nikako neće prihvatiti da budu deo vlasti samo radi reda, niti za njih dolazi u obzir da dobiju deo kolača koji je u prošloj vlasti imala grupacija oko Stojanče Arsića – navodi Folonline.

Ako Arifi i šef naprednjaka Nenad Mitrović postignu dogovor biće prinuđeni da u partnerstvo uključe bar još jednu stranku, jer 20 odbornika SNS i DP nije dovoljno, a po Folonline, najprihvatljiva opcija da pridoda glasove podrške za novu vladajuću većinu je PDP Šćiprima Arifija, gde ne treba isključiti mogućnost ulaska u vlast bar jedne od dve romske partije koje imaju po jednog odbornika.

Mitrović je u petak za Bujanovačke rekao da je stranka koju je osnovao Jonuz Musliju, za razliku od 2016. godine, sada prihvatljiva za SNS, dodavši da čeka poziv Nagipa Arifija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *