Naprednjaci traže predsednika skupštine

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. jun 2020. U pregovorima za formiranje nove opštinske vlasti sa Nagipom Arifijem i njegovom Demokratskom partijom (DP) bujanovački naprednjaci insistiraju na podeli funkcija i odgovornosti isključivo na osnovu izbornih rezultata, što znači, pored ostalog,  mesto predsednika lokalnog parlamenta.

Ukoliko se postigne dogovor, nakon 18 godina će neko iz srpske zajednice voditi bujanovačku skupštinu.

-Smatramo da nam kao drugoj snazi po broju glasova, osamdesetak manje od pobednika, a sa istim brojem mandata, pripada druga funkcija po važnosti. Mi predlažemo, ne tražimo,  nemamo od koga šta da tražimo, jer nije pitanje da li će nama neko nešto dati.  To je naše pravo proisteklo iz broja glasova, da predložimo da određene funkcije pripadnu strankama sa najvećim brojem mandata – kaže za Bujanovačke šef naprednjaka Nenad Mitrović.

Po njegovim rečima, dve strane za sada razgovaraju načelno o principima eventualne saradnje i treba očekivati nastavak – “ukoliko su im principi o kojima govorimo prihvatljivi”.

Arifi uporedo vodi razgovore i sa albanskim strankama oko “svealbanske” vladajuće većine, kako su u ponedeljak javile Bujanovačke.

Mitrović kaže da je glavni zagovornik te ideje upravo Nagip Arifi, ali da je tako nešto teško ostvarivo.

-Teoretski je moguće, imaju 26 odbornika, ali u praksi teško. Monoetnička vlast bi nanela samo štetu svim građanima optine. Međunarodni faktor prisutan u Bujanovcu bi takođe imao primedbe na ovako nešto – ističe on.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *