Albanci od Vučića traže Koordinaciono telo, jedno ministarstvo, mesto pomoćnika i državnog sekretara

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. jul 2020. Integracija Albanaca u državne institucije  na vrhu je liste zahteva koje su predstavnici liste „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“ izneli pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na konsultacijama oko formiranja nove vlade, a od resora su tražili Ministarstvo za lokalnu samoupravu i, pored ostalog, mesto predsednika Koordinacionog tela.

Albanci računaju i na mesto pomoćnika ministra privrede i državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, navodi se u dokumentu  predatom predsedniku Srbije, koji su objavili albanski mediji.

Predvodnik liste Šaip Kamberi rekao je nakon sastanka sa Vučićem da učešće Albanaca u budućoj vladi zavisi od ispunjenja njihovih zahteva.

-Izneli smo zahteve koji su isti već dugi niz godina – posebno se radi o integraciji Albanaca u državne institucije, problemima u obrazovanju, poput udžbenika i nepriznavanja diploma sa Kosova, a zahtevi se tiču i razvoja naših opština, koje su ekonomski najnerazvijenije u Srbiji – rekao je Kamberi.

Među zahtevima su i „pitanja pravosudnih institucija“ i „puna integracija Albanaca u Koordinaciono telo“.

Lista „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“ osvojila je tri poslanička mandata na izborima 21. juna.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *