Nove mere: Maske obavezne i na otvorenom, zabrana okupljanja više od 10 ljudi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. jul 2020. –Da li će, nedelju dana po uvođenju, u opštini Bujanovac početi sprovođenje vanrednih mera protiv covid-19, naročito onih koji se tiču ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata na period od 7 do 20 časova, biće poznato u četvrtak (16. jul) za kada je zakazana sednica opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Ono što je sigurno je da će Štab uskladiti odluku sa onim što je danas propisao republički Krizni štab, a to je, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom prostoru kada nije moguće držati distancu od 2 metra i zabrana okupljanja više od 10 ljudi i na otvorenom.

Ove mere će važiti na teritoriji cele zemlje i počeće da se primenjuju od petka, 17.  jula.

Štab u četvrtak odlučuje o radu kafića

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra“ – saopštio je Krizni štab.

Regulisanje rada ugostiteljskih objekata ostaje na lokalnim samoupravama, a brojni gradovi i opštine koje su zbog širenja korone proglasile vanrednu situaciju ili uvele vanredne mere, ograničili su radno vreme kafića i kafana do 20 časova.

Tako je bilo propisano i u opštini Bujanovac merama usvojenim još 8. jula na predlog direktorke Doma zdravlja dr Lele Jovanović, zbog „alarmantne situacije sa korona virusom“,  rekla je tada na sednici Štaba.

Međutim, iako je sprovođenje mera trebalo da počne „sa danom donošenja“, kako stoji u dokumetu, koji je istog dana potpisao zamenik komandanta Štaba Stojanča Arsić, primenu je odložila Opština Bujanovac obaveštenjem upućenim građanima da mere ne važe do nove procene situacije „u narednih dva dana“.

Dom zdravlja Bujanovac čeka rezultate testova za još 37 sumnjivih slučajeva.

Ukupan broj obolelih u opštini Bujanovac od početka epidemije sada je 41.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *