Albanski mediji: Musliju odustao od koalicije sa SNS i DP

Bujanovac, 16. juli 2020.- Iako je za petak zakazana konstitutivna sednica SO Bujanovac na zahtev Demokratske partije (DP) i Pokreta za demokratski progres (PDP), neizvesno je da li će ona uopšte biti održana, piše portal na albanskom Folonline.com.

Prema pisanju ovog portala, razlog neizvesnosti je povlačenje Šćiprima Muslijua, lidera PDP, iz preliminarnog sporazuma sa DP i SNS.

Raspored mandata u SO Bujanovac (foto slobodnarec.eu)

Ove tri stranke zajedno imaju 24 odbornika što je dovoljno za većinu.

Nenad Mitrović, prvi na listi SNS za Bujanovačke je u utorak rekao da nije postigao dogovor sa Nagipom Arifijem, liderom DP, ali izvori Folonline tvrde suprotno.

Kako smo ranije objavili, SNS insistira na mestu predsednika Skupštine, ali prema našim saznanjima Arifi je to mesto predvideo za Muslijua.

Nepoznati su, međutim, razlozi zbog kojih je Musliju navodno rekao “ne” dogovoru sa SNS i DP.

Takođe ostaje nejasno u kakvim će odnosima ostati DP i SNS i da li će pokušati da stvore potrebnu većinu za petak, ukoliko je Musliju zaista odustao.

Lokalni lider Alternative Arber Pajaziti, indirektno optužuje Arifija što nije napravio albansku većinu u skupštini.

On je naveo da su zvaničnici u Tirani na konsultacije pozvali aktuelnog predsednika Opštine Šaipa Kamberija i Arifija, ali je ovaj potonji ostao u Bujanovcu.

Arifi se, međutim, oglasio putem Fejsbuka porukom da “do kraja poštuje volju naroda” te da “nikada neće podleći ucenama i pretnjama”, ali nije precizirao ko kome preti i ucenjuje.

Oglasio se i albanski ministar Gent Cakaj, koji je nedavno boravio na jugu Srbije, koji je iz Tirane poslao poruku da je “albanska većina u Bujanovcu istorijski zadatak i institucionalna potreba Albanaca Preševske doline.”

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *