Banja vraća pacijente jer nema boce s kiseonikom

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. jul 2020. – Kovid bolnica u Bujanovačkoj banji ne može da prima pacijente jer nije osposobljena za pružanje terapije kiseonikom, koja se smatra neophodnom u lečenju pacijenata obolelih od korone.

Zbog toga što nemaju bocu sa kiseonikom, kako kaže direktor Goran Nedeljković, osoblje bolnice je u utorak bilo prinuđeno da odbije prijem prvog pacijenta, koji je otpušten iz vranjske bolnice da bi zadnju fazu lečenja proveo u Banji.

-Dok ne dobijemo oksi-terapiju, koja je praktično osnova za lečenje kovida-19, nema svrhe da primamo pacijente. Upravo smo bili prinuđeni da vratimo pacijenta sa Internog odeljenja bolnice u Vranju,  najverovatnije se radi o lakšem slučaju, koji je već zalečen, ali ne smemo da rizikujemo da dođemo u situaciju da mu se stanje naglo pogorša, što se sa koronom neretko dešava, a mi nemamo ni kiseonik  – kaže Nedeljković.

Ovaj pacijent će morati ponovo put  Vranja ili svojoj kući.

Na pitanje ima li naznaka da će boce sa kiseonikom u dogledno vreme biti dopremljene u Bujanovačku banju, direktor je odgovorio da je obavešten da će dobiti jednu bocu iz neke seoske ambulante u Kleničkom kraju.

Nedeljković kaže da prvoj kovid bolnici na teritoriji Bujanovca  nedostaje i drugi potrošni materijal, poput igli i kanila, fale stalci za infuzije, infuzioni rastvori i „još mnogo toga“.

Lečilište u Bujanovačkoj banji je zvanično od ponedeljka kovid bolnica, namenjena za hospitalizaciju pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Ulazak Banje u kovid sistem je bilo neophodno zbog konstatnog rasta broja obolelih na području Bujanovca i preopterećenja Zdravstvenog centra Vranje.

Do utorka broj registrovanih slučajeva korone u Bujanovcu je 73.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *