Albanci traže da se od korone leče na Kosovu, nemaju poverenje u srpske lekare i bolnice

Bujanovac, 28. juli 2020. – Politički lideri Albanaca sa juga Srbije zatražili su od vlasti u Prištini da im omogući lečenje od covid 19 u zdravstvenim ustanovama na Kosovu jer, kako navode, sumnjaju da bi dobili ispravan tretman u bolnicama u Vranju ili Leskovcu „gde nema zaposlenih Albanaca“.
Iz dobro poznatih razloga, Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe strahuju da neće dobiti pravilan zdravstveni tretman i uslugu u područnim bolnicama Vranja i Leskovca, gde gotovo da nema zaposlenih Albanaca“, objavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.
On je dodao i da je „situacija sa korona virusom u Preševskoj dolini zabrinjavajuća“. NSA je, sa budućim narodnim poslanikom Šaipom Kamberijem, uputio pismo premijeru i nadležnim kosovskim institucijama sa zahtevom i da se „Albanci Preševske doline izuzmu od najavljenog pooštravanja mera“ prilikom ulaska na Kosovo.
Kako su naveli u pismu, obavezan negativan test na koronu, koji se iz Prištine najavljuje kao uslov za ulazak na Kosovo, „de facto znači zatvaranje granice za građane Preševske doline“.
Zatvaranje granice Republike Kosovo produbiće humanitarnu, zdravstvenu i ekonomsku katastrofu Preševske doline čija privreda, zbog mera Vlade Srbije u borbi protiv epidemije, već trpi ozbiljne gubitke“, navodi se u pismo koje je na svom FB profilu objavio Ragmi Mustafa.
U poslednja 24 sata na Kosovu je 7 pacijenata preminulo od koronavirusa, a zabeleženo je 239 novoobolelih, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za zdravlje Kosova.
Od poslednjeg preseka testirana je 401 osoba, dok je ukupan broj zaraženih koronavirusom od početka izbijanja epidemije 7562, od čega su 192 osobe izgubile bitku sa ovom bolešću.
Ttrenutno je aktivan 3.331 slučaj zaraze.



3 thoughts on “Albanci traže da se od korone leče na Kosovu, nemaju poverenje u srpske lekare i bolnice

  1. albakos

    po odgovoru bogoljuba, vidise mrznja srpska prema albance, bogoljube, vi ste trovali djecu to i sami vi znate, vi ste ne korekni prema sviju a ne samo prema albance, vi nemozete biti zrtve a mi siledzije, vi sami znate mnogo stvari koj i svet zna, ali vama to ne odgovara.
    shto ne kazesh tvojim srbima u mitrovicu i po citavom kosovu, da se lece u kosovu nego ih mucki okupirash, recimo srbin se leci na kosovu, on za vas je izdajica? zashto to.

    Reply
  2. Bratislav Lazarevic

    Ovde je dovoljan samo jedan komentar: „NAZALOST VEC VIDJENO – PRICA KOJA NECE PROCI“. Voleo bi da su nosioci ove izjave sem bestidnih, lazljivih, sramnih i nicim dokazanim i potkepljenih tvrdnji i insinuacija izneli i dokaze za ove tvrdnje i ovo sto su napisali. U potpunosti se slazem sa konstatacijama Bogoljuba Tomica o namerama koje se zele podstici od strane politickih prvaka a koje ce duboko verujujem sem podgrubljivih osmeha nece izazvati nikakvu drugu reakciju ni domace ni medjunarodne zajednice. Takav njihov stav vise govori o njima samima nego bilo sta drugo, namera da se kod albanskih gradjana uvede strah u zdravstveni sistem i institucije Srbije kojom prilikom ce najvise ispastati ti isti gradjani je nedopustivo zlo prema sopstvenom narodu i njihovoj teznji za zajednicki zivot u multietnickoj sredini na jugu centralne Srbije. To nije neiskustvo, nije brzopleto data izjava vec namera da se stanje pogorsa i opet akbanska zajednica predstavi kao zrtva. Mojim sugradjanima zelim Srecan i zdrav predstojeci Kurban Bajram i poruku da imaju potpunu sigurnost u zdravstveni sistem RS i ljude koji u njima rade !!!

    Reply
  3. Bogoljub Tomic

    Gospodo,
    Ovo sto vi trazite je vasa stvar ali to sto tvrdite da ce vas lekari u drugim mestima u Srbiji trovati ili neprofesionalno tretirati zato sto ste Albanci je toliko uvredljiva i pokvarena konstrukcija da je ispod svakog nivoa. Sirenjem ovakve kolektivne histerije kao da hocete reprizu 1990 godine kada su u tadasnjoj Jugoslaviji podmuklo izmislili trovanje Albanske dece pa je od toga pravljena medjunarodna predstava za ostvarivanje politickih ciljeva. Pokazalo se kao neistina ali je situacija iskoriscena za podizanje tenzija medju ljudima,sukobe i sve zrtve koje su dosle kasnije. Da li Vi sada zelite da haos koji sa sobom donosi korona virus iskoristite da na ovako gnusan nacin,optuzujuci lekare u Republici Srbiji,iskoristite da ostvarite politicke pretenzije prema ovom delu Srbije i ne interesuju vas posledice koje mogu da proizvedu ovakve vase tvrdnje i zahtevi ?!
    Zaista,nezapamcen sramni cin pre svega prema lekarima i medicinskom osoblju. Pa,da li zaista mislite da ce vam jeftina predstava koja je premijeru imala 1990 godine,opet da vam prodje kod bilo kog medjunarodnog faktora i da ce oni da nasednu na ove vase tvrdnje o lekarima u Srbiji ? Umesto da,sa vasih funkcija ubedjujete ljude da slusaju preporuke Kriznog staba i date doprinos postovanju mera koje su svuda u svetu prihvacene,vi sirite ludilo koje ima politicke ciljeve.
    Ove vase tvrdnje o lekarima u Srbiji i optuzbe koje ste izneli su za krivicnu odgovornost ali ustvari vi to i hocete. Zelite da provocirate drzavu Srbiju da sankcionise ovakvo bestidno i nezakonito ponasanje pa da imate materijala da preko svojih stranih mentora proturate lazi,isto onako kako je bilo pre 30 godina.
    Mislim da vam to ovoga puta nece uspeti.
    Ono sto tvrdite u vasim zahtevima prema lekarima i medicinskom osoblju u Srbiji vredno je samo prezira i nicega vise.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *