Za specijalizaciju na Kosovu prijavilo se preko 80 lekara iz Bujanovca i Preševa

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. avgust 2020. (Foto arhiva) –  Za specijalizaciju na Kosovu prijavilo se više od 80 lekara iz Bujanovca i Preševa, rečeno je Bujanovačkim u kabinetu predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija.

Opština Bujanovac je u sredu objavila poziv lekarima i stomatolozima iz Bujanovca i Preševa zainteresovanim za specijalizaciju, nakon što se, kako kažu u lokalnoj samopravi, predsednik Nagip Arifi zvanično obratio kosovskom ministru zdravlja Armendu Zemaju zatraživši dodelu kvota.

Rok je bio do četvrtka u podne. Iz Bujanovca se prijavilo 24 lekara, a iz Preševa 60. Njihove prijave će biti upućene Ministartsvu zdravlja Kosova koje će doneti odluku ko će dobiti specijalizaciju – rekao je Bujanovačkim šef kabineta opštine Sali Salihi.

Po njegovim rečima, među kandidatima ima zaposlenih u Domu zdravlja u Bujanovcu, ali i nezaposlenih lekara.

U Srbiji se specijalizacije raspisuju prema planu mreže zdravstvenog sistema, objašnjava dr Lela Jovanović, direktorka Doma zdravlja Bujanovac.

Specijalizacije se dodeljuju svake godine prema potrebama ustanove, broju stanovnika i na osnovu saglasnosti nadležnih državnih ustanova, kaže dr Jovanović.

U Dom zdravlja se jedna lekarka vratila sa specijalizacije ginekologije, a pri kraju su internista i budući specijalizacija opšte prakse.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *