Opština zbog Muslijua rizikuje kaznu od 2 miliona dinara

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. avgust 2020. –Prvi potez Šćirpima Muslijua nakon što je 22. jula položio zakletvu pod zastavom Srbije kao zamenik predsednika opštine Bujanovac, bio je unošenje zastave Albanije u svoju kancelariju.

Da je u kabinet zamenika predsednika zajedno sa liderom Pokreta za demokratski progres (PDP) ušla i  albanska zastava, svedoči fotografija koju je na svom Fejsbuk profilu objavioMusliju.

Zbog ovoga lokalna samouprava rizikuje kaznu od 500.000 do 2 miliona dinara po članu 22b Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, u kojem se kaže:

“Kazniće se pravno lice koje: kao simbol i znamenje nacionalne manjine, službeno, odnosno javno predstavlja, ističe ili koristi simbole i znamenja druge države”.

Na jedino pitanje Bujanovačkih, da li zna da je isticanje zastave druge zemlje u ovom konkretnom slučaju kažnjivo po zakonu, Musliju je, pored ostalog, rekao da “ovo pravo uživa” na osnovu Statuta opštine Bujanovac.

“Što se tiče vaše zabrinutosti, od dana kada sam preuzeo dužnost zamenika predsednika Opštine, poštovao sam i poštovaću zakone, pravilnik i statut opštine kojima se utvrđuju naše obaveze”, naveo je Musliju.

Ukazao nam je na član 6 koji propisuje ravnopravnu službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma i albanskog jezika i pisma, posebno na članove 7 i 8.

„U službenim prostorijama organa opštine ističu se samo državni simboli, simboli nacionalnih manjina čiji je jezik u službenoj upotrebi na teritoriji opštine, kao i simboli lokalne samouprave: grb i zastava Opštine”, glasi član 8, koji mu, kako smatra, omogućava “da uživa pravo” da okači zastavu Albanije.

Svesno ili ne, zamenik predsednika opštine Bujanovac greši, jer “simboli nacionalnih manjina ne mogu biti identični sa simbolom druge države”, tako bar kaže Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u članu 16.

Ovde treba napomenuti da upotreba zastave albanske zajednice u Srbiji i dalje nije regulisana.

“Ne treba samo da ukazujete na zakone, nego da radimo zajedno na poboljšanju zakona, koji treba da budu takvi da ih poštuju svi građani u ovoj zemlji”, posavetovao nas je zamenik predsednika opštine.

Musliju je i pozvao Bujanovačke da “više doprinesu uspostavljanju i unapređenju prava Albanaca u Srbiji, gde su već 30 godina Albanci najdiskriminisanija manjina u zemlji”, kakoje rekao jedan od lidera albanske većine koja vodi Bujanovac.

Šćiprim je sin pokojnog Jonuza Muslijua koji je u nekoliko mandata vodio SO Bujanovac.

Bio je i jedan od komandanta OVPMB i kasnije osnivač Pokreta za demokrtski progres (PDP), koja je na izborima 21. juna osvojila 4 mandata.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *