Kon: Rano je za ublažavanje mera

Bujanovac, 19. avgust 2020. Epidemiolog Predrag Kon kaže je da je rano govoriti o ublažavanju mera uvedenih u borbi protiv korona virusa u Srbiji i da do toga ne bi trebalo da dodje pre polovine septembra kada će se videti posledice otvaranja škola po epidemiološku situaciju.

– I dalje tako mislim, ali ne mogu da budem slep ili da ne čujem sve potrebe koje se upućuju i na Krizni štab i na one koje se bave ekonomskim pitanjima. Jasno je da bi bilo najbolje da se što manje stvaraju uslovi za prenos virusa, ali istovremeno ako izgubimo prihode, onda nismo ništa dobro uradili – rekao je Kon za Blic.

Po njegovim rečima,  tek će se raspravljati o popuštanju mera i dodao da smatra da je sada važnije da počnu kulturni dogadjaji, iako „postoje argumenti“ da se pre toga produži radno vreme kafića što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kon je naveo da nije isključena mogućnost uvodjenja samoizolacije za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva i da nesumnjivo postoji epidemiološki rizik slobodnih granica.

-Zbog toga uvodimo restrikcije za strane gradjane koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije. Naši gradjani se za sada vraćaju u zemlju bez obaveze testiranja ili samoizolacije, ali situacija je dramatična i ne bi trebalo niko da se iznenadi ukoliko nešto postane obavezujuće za povratnike – upozorio je Kon.

On je naglasio  da se može očekivati da će narednih dana broj novozaraženih biti izmedju 100 i 200, a da će se potom smanjivati.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *