Albanski osnovci po prvi put školsku godinu počinju sa knjigama na svom jeziku

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. avgust 2020. Albanski osnovci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi po prvi put će, kako kaže Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), školsku godinu započeti sa udžbenicima na maternjem jeziku iz Albanije.

Ovim povodom oglasio se i premijer Albanije Edi Rama, koji je poručio da je potrebno „biti što bliže Albancima Doline kako bi im se omogućilo što kvalitetnije obrazovanje na albanskom jeziku“.

Po Mustafinim rečima, udžbenici za osnovne škole iz RepublikeAlbanije dozvoljeni su u okviru bitke za kvalitetno obrazovanje, u koordinaciji s ministarstvima obrazovanja Albanije i Srbije uz saradnju sa međunarodnom zajednicom.

Sveobuhvatno rešenje u obrazovanju doline trebalo bi dalje implementirati u bilateralne sporazume između Republike Srbije i Republike Albanije, u okviru izgradnje dobrosusedskih odnosa, a u procesu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ovo je takođe referenca za jednakost.  Bez jednakosti nema mira, a bez mira nema obrazovanjanavodi Mustafa.

On se naizuzetnoj posvećenostizahvalio ministru prosvete Albanije Besi Šahini, njenom srpskom kolegi Mladenu Šarčeviću na razumevanju, a Koordinacionom telu za Preševo, Bujanovac Medveđu na finansijskoj pomoći u pokrivanju dela poreza.

Za snažnu podršku hvala OEBS-u i neformalnoj grupi ambasadoraPrijatelji doline„. kao i bivšem predsedniku opštine Bujanovac Šaipu Kamberiju,  izdavačkoj kućiAlbasiz Preševa i  Komisiji za obrazovanjekaže Mustafa.

 




One thought on “Albanski osnovci po prvi put školsku godinu počinju sa knjigama na svom jeziku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *