Na Kosovu oštre novčane kazne za nepoštovanje mera protiv korone

Bujanovac, Priština, 26. avgust 2020. (Foto FB)- Zakon o pandemiji, koji je nedavno usvojen u Skupštini Kosova, objavljen je u Službenom listu i stupio je na snagu, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako navodi taj medij, Zakonom je regulisana pravna strana za prevenciju i borbu protiv pandemije. Određene su i novčane kazne za one koji budu postupali protivno zakonu.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 evra biće kažnjena osoba koja ne poštuje odluku o ograničavanju kretanja građana i vozila u određeno vreme.

Vozač motornog vozila koji ne poštuje odluku nadležnog tela o ograničavanju kretanja građana i vozila prema utvrđenom rasporedu, biće kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 200 evra.

„Pravno lice koje ne sprovede odluku nadležnog tela za stvaranje uslova i održavanje udaljenosti određenog u prostorijama u kojima su odgovorni kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 500 evra, a odgovorno lice pravnog lica kazniće se novčanom kaznom od 200 evra“, navodi se u zakonu.

Fizičko lice koje ne poštuje odluku nadležnog tela o nošenju maske, i održavanju fizičke distance, biće kažnjeno sa 35 evra, piše Gazeta Ekspres.

Zakon takođe predviđa kazne za lica koja vrše zabranjene aktivnosti u privatnim i javnim okruženjima.

Novčanom kaznom od 200 evra kazniće se za fiziičkon lice koje organizuje zabranjene aktivnosti odlukom nadležnog tela, a odgovorno lice pravnog lica kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 2000 evra.

„Fizičko lice koje organizuje javne i nejavne aktivnosti zabranjene odlukom nadležnog tela, kazniće se novčanom kaznom od 200 evra i zabranom delovanja. Ulazak neovlaštenih fizičkih lica u posebne prostorije, uključujući, ali ne ograničavajući se na: izolacione ustanove ili javne, privatne karantine, zdravstvene ustanove, gde je ulazak/izlazak zabranjen bez posebne odluke, kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 100  evra .

Svako ko sumnja da je zaražen ili je zaražen kovidom-19 može biti kažnjen, ako ne poštuje izolaciju i karantin.

„Osoba koja ima obavezu da bude izolovana ili u karantinu u roku koji je odredilo nadležno telo kao preventivnu meru za sprečavanje širenja infekcije i ne poštuje naredbe date od nadležnih organa kazniće se novčanom kaznom.

1. Osoba smeštena u izolaciji ili karantin prema odluci nadležnog tela koja ne poštuje pravila postavljena tokom boravka u izolaciji / karantin ili pokušava napustiti izolaciju / karantin biće kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 500 evra i vraćanje u izolaciju ili karantin,

2. Osoba koja uđe u karantinsku zonu Kosovo i koja nije izolovana, kako je utvrđeno odlukom nadležnog tela, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 500 evra .

Lice koje dođe iz karantinskog područja i ne sprovede odluku nadležnog tela o izolaciji ili obaveznom karantinu kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 150 evra, dok osoba koja izađe iz izolacije ili područja karantina utvrđena odlukom nadležnog tela, bez odgovarajuće dozvole kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 150 evra.

Sva ona lica koja legalno uđu na teritoriju Kosova i ne prijave svoju zemlju porekla biće kažnjena sa po 500 evra.

Lice koje je ilegalno ušlo na teritoriju Kosova i ne prijavi se i ne podleže obaveznom lekarskom pregledu i izolaciji ili obaveznom karantinu, biće kažnjeno sa 500 evra kao dodatna mera pored mera zakona o ilegalnom prelasku granice predviđenom važećim zakonodavstvom“, navodi se u Zakonu, piše Gazeta Ekspres.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *