Evo šta je potpisano u Beloj kući

Bujanovac, 5. septembar 2020. (foto Kosovo onlajn) –  U Vašingtonu je u petak potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine, kojim su se dve strane, uz posredovanje američkog predsednika,  sporazumele i formalno obavezale da bez odlaganja započnu sa izgradnjom mreže novih puteva i pruga koje će promeniti sliku regiona.

 

Dogovoreno je i da Priština u potpunosti pristupi inicijativi „mini Šengen“, koju su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, prenosi Kosovo Onlajn.

Sporazum sadrži i tačku o obostranom priznavanju diploma i profesionalnih sertifikata.

Dogovor je postignut i u vezi imovine Srpske pravoslavne crkve. Ovim sporazumom se Priština formalno i pisano pred predsednikom SAD obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu SPC na Kosovu.

Pored ostalog, Priština se obavezala na  jednogodišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, dok se Srbija saglasila da  odustane od kampanje za povlačenje priznanja ili traženja od drugih država da ne priznaju Kosovo.

Sporazum koji su potpisali Beograd sa SAD i Priština sa SAD podrazumeva sveobuhvatni plan za normalizaciju ekonomskih odnosa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *