Lazić u podkastu InfoVranjskih o vlasti u Bujanovcu

Bujanovac, Vranje, 6. septembar 2020. (Izvor i foto InfoVranjske)- U prostorijama Medijskog skloništa u Vranju održana je prva podkast emisija Info Vranjskih, a gosti su bili predsednik SSP-a u Vranju, oftamolog Mirjana Stošić Ilić i urednik Bujanovačkih Nikola Lazić.

Posle korone, glavna tema života u Srbiji su izbori i postizborni period.

Situacija na jugu, pre svega u Bujanovcu, zainteresovala je i srpsku javnost.

Naime, tamo je su vladajuću kaliciju napravile albanske stranke, među sobom različitije, čini se, čak i od razlika između srpskih i albanskih stranaka na ovom podruju.

Nikola Lazić je u podkastu Info Vranjskih otkrio da je bujanovačka koalicija napravljena u Tirani, gde su svi lideri otišli na dogovor, osim aktuelnog predsednika opštine Nagip Arifija, koji im se pridružio dan kasnije.

Arifi najpre nije hteo da ide, ali se na kraju povinovao većini. Inače, prema mojim saznanjima, on je već imao dogovorenu koaliciju sa srpskom stranom, praktično SNS-om, koga je na izborima pobedio sa svega osamdesetak glasova razlike – rekao je Lazić.

Prema njegovoj oceni, vrata za saradnju Srba i Albanaca nisu zatvorena, ali kaže da od ove ideje ne treba previše očekivati.

Podeljena su diretorska i ostala lukrativnija mesta među čak četiri albanske partije koje sada čine vlast, pa je praktično nerealno da će se neka od njih odreći dela svoje moći, a naročito ako je to u korist srpske strane, koja pak ne odustaje od svoje ideje da joj pripada 40 odsto vlasti, što je princip koji važi od izbora 2002 – rekao je Lazić.

Iako oftamolog, Mirjana Ilić Stošić oko mesec dana radila je u kovid Bolnici, a da joj niko nije saopštio na koji način se biraju stručnjaci za ovaj težak i odgovoran zadatak.

Pre ovoga, ja 16 godina nisam stavila stetoskop na uši. Blago rečeno, korona je dočekana u potpuno dezorganzovanoj situaciji. Ovde čak nisu uspeli da organizuju ni prostor, ni zaštitu za lekare, ni način rada, ni bilo šta drugo. Uz to, mene su direktno iz kovid bolnice, bez ikakve kontrole, vratili na radno mesto, među zdrave ljude. Srećom, ostala sam zdrava, ali, to mogu da zahvalim isključivo sebi i Bogu – rekla je Stošić Ilić.

Ona je i jedna od tri lekara koji su potpisali peticiju za smenu aktuelnog republičkog Kriznog štaba, od 345 lekara sa juga, koliko ih ima u Lekarskoj komori Srbije.

To je bila moja obaveza, kao lekara i humaniste. Nisam se plašila, jer su mi pacijenti na prvom mestu, a baš oni su često dovođeni u opasnost delovanjem Kriznog štaba. Nema straha, i ne sme ga ni biti, u ovom ili svakom drugom slučaju. Oni koji se plaše neka pomisle da ne mogu da izgube više od nas, koji se ne plašimo – rekla je Ilić Stošić.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *