Komunalcu pola miliona od novca građana za gašenje požara

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. septembar 2020. JP „Komunalac“ je tražio od Opštine Bujanovac 1,5 miliona dinara za isplatu privatnoj firmi „Selja-komerc“ za angažovanje na gašenju požara na gradskoj deponiji prošle nedelje.

Uz zahtev komunalnog preduzeća za finansijsku pomoć, upućen Štabu za vanredne situacije, nije priložena faktura firme „Selja-komerc“, koju Bujanovačke već nekoliko dana traže od predsednika Privremenog organa JP „Komunalac“ Ruždija Halilija.

„Zbog veličine požara JP „Komunalac je bio primoran da, uz svoju mehanizaciju, obezbedi  i pomoć još jedne privatne firme, koja poseduje mehanizaciju za ovu vrstu posla (buldožer, kamion za dovoženje peska i zemlje i veliki bager). Veoma teška finansijska situacija samog preduzeća, zahteva pomoć u vidu novčanih sredstava, za isplatu privatne firme koja je angažovana na poslovima gašenja samog požara“, kaže se, između ostalog u dokumentu koji je potpisao Halili.

Obrazlažući zahtev na sednici Štaba u utorak, Halili je precizirao da je privatna firma bila angažovana samo od ponedeljka do srede, kada je požar ugašen, ali fakturu nije pomenuo.

On je ranije za Bujanovačke rekao da je Komunalac bio prinuđen da angažuje privatnika zbog neispravnih i neregistrovanih sopstvenih kamiona i mašina.

„Komunalac“ nije dobio 1,5 miliona već samo 500.000 dinara, jer, kako je rekao predsednik opštine Nagip Arifi, na odgovarajućoj poziciji u budžetu nema više novca.

Postavlja se, međutim, pitanje da li je ovim novcem Komunalac mogao da osposobi svoju mehanizaciju, umesto da novcem poreskih obveznika, odnosno svih građana Bujanovca plaća usluge koje su mu u opisu posla!

Na sednici se raspravljalo i o neodazivanju vatrogasne jedinice na poziv JP „Komunalac“ za gašenje požara.

Komandir bujanovačkih vatrogasaca Miodrag Mitković je naglasio da je gradska deponija isključivo u nadležnosti komunalnog preduzeća.

Mi imamo 7 ljudi i jedan kamion, a „Komunalac“ 300 zaposlenih i kompletnu mehanizaciju. Ne možemo sa našim skromnim kapacitetima da se angažujemo negde gde nismo nadležni, a da ostavimo i grad i ostala naselja nebranjena – rekao je Mitković.

On je dodao i da je tokom vikenda obilazio lokaciju i da tamo nije zatekao radnike „Komunalca“

Halili je ponovio da sumnja da je za požar odgovoran ljudski faktor, ali da nema odgovora iz policije ko je podmetnuo požar.

Najavio je i postavljanje ograde i kamera na deponiji, kako se situacija od pre nedelju dana više nikad ne bi ponovila.

O jedinom održivom rešenju za deponiju – famoznoj transfer stanici, koja se gradi od 2015. godine, govorio je predsednik Arifi.

-Ove godine je projekat obustavljen zbog nedostatka novca i ne može biti realizovan, ali ćemo ga sigurno pokrenuti sledeće godine  – rekao je Arifi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *