Mustafa: Od Kancelarije korist za sve građane

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. septembar 2020.  Vlada u Prištini se fokusira na Albance na jugu Srbije, ali ne ignoriše i druge građane koji žive na ovim prostorima, kaže Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Povodom osnivanja „Kancelarije za pomoć građanima Preševske doline“ od strane prištinskih vlasti, Bujanovačke su pitale Mustafu da li se u „građane“ ubrajaju i Srbi i Romi, koji žive u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

-Znate da je vlada Kosova u jeku pandemije korona virusa za Bujanovac, Preševo i Medveđu izdvojila 500.000 evra od kojih su korist imali svi stanovnici ovih opština. Medveđa je tada dobila 100.000 evra iako u tamošnjoj lokalnoj vlasti nema Albanaca – glasio je odgovor Mustafe.

Mustafa je istakao „da ne bi bila istina da kaže da je pomoć samo za Albance, jer će se pomagati opštinama“.

-Kancelarija će se baviti pitanjima koji se tiču isključivo Albanaca, ali isto tako će pomoći opštinama kao što je to radila kosovska vlada i u proteklom periodu tokom borbe sa koronom – kaže on.

Da li će pomoć realizovati preko lokalnih samouprava ili Nacionalnog saveta još uvek nije poznato, kako kaže Mustafa, jer je reč o tehničkim detaljima.

-Osnivanje Kancelarije je dobrodošlo zato što se na taj način stavlja u fokus ovaj region, pokazuje da se suočavamo sa životnim poteškoćama – rekao je Mustafa.

Na drugoj strani, zamenik predsednika vlade u Prištini, Driton Selmanaj, koji je predložio osnivanje Kancelarije, navodi da će biti “posvećena  preduzimanju potrebnih mera za olakšavanje i poboljšanje života albanskih građana koji žive u Preševskoj dolini”

-U oblasti obrazovanja i kulture, redovnim snabdevanjem potrebnim školskim udžbenicima, snabdevanje biblioteka knjigama. Prijemom studenata iz Preševske doline na javne univerzitete na osnovu kvota, kao I obezbeđivanje podrške tokom studija. Podržavanje kulturnih aktivnosti i sportskih aktivnosti. Podrška lokalnim medijima i NVO – navodi Selmanaj.

Pomoć je kako kaže, panirana i za privredu i to podsticanjem saradnje poslovnih udruženja sa Kosova sa preduzećima i udruženjima iz Preševske doline, zatim podrškom preduzećima  za učešće na sajmovima I povezivanje sa drugim poslovnim organizacijama na Kosovu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *