Novosti: Albanci prave zajednicu svojih opština na jugu Srbije

Bujanovac, 1. oktobar 2020. Posle formiranja svealbanske vlasti u Bujanovcu i Preševu, Albanci sa juga Srbije bi mogli istupiti sa zahtevom za formiranje tzv. Zajednice albanskih opština, koja bi bila pandan Zajednici srpskih opština na Kosmetu.

– Sve češće se spekuliše o formiranju zajednice Albanaca na jugu Srbije. To se još ne plasira kao zvanični zahtev, ali je iz više albanskih izvora potvrđeno da se uveliko o tome dogovara na relaciji Priština – Tirana. Prošle nedelje troje poslanika iz republičkog parlamenta Srbije sa ujedinjene albanske liste ponovo su boravili u Tirani. Sve ukazuje da je ovo vid provokacije i pritiska – rekao je za „Novosti“ Nenad Mitrović, narodni poslanik i šef Srpske napredne stranke (SNS) u Bujanovcu.

Deklaraciju o formiranju “Zajednice opština Preševske doline” usvojili su na zajedničkoj sednici u Preševu još 2015. godine albanski odbornici u skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe, ali je zbog međusobnog neslaganja inicijativa ostala samo mrtvo slovo na papiru.

Formiranje je tada kočila najveća stranka koja okuplja Albance u Srbiji – Partija za demokratsko delovanje (PDD).

Nimalo slučajno, pišu Novosti, ova ideja se razrađuje baš u momentu kada Beograd insistira da se za briselskim stolom nađe pitanje formiranja Zajednice srpskih opština na Kosmetu, a što Priština uporno ignoriše.

Predstavnici Albanaca tri opština na jugu Srbije pre dve godine su usvojili deklaraciju kojom su od Beograda, Prištine i Brisela zatražili da se u proces pregovora, kao i u finalni sporazumni dokument, uvrste i rešavanje statusa albanske manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Vlasti u Prištini  u ponedeljak su osnovale “Kancelariju za  pomoć građanima Preševske doline”, odnosno iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Kako je najavljeno, Kancelarija će pružati pomoć u obrazovanju, kulturi i ekonomiji.

– Svaka pomoć za ove tri opštine je dobrodošla. Otvaranje Kancelarije je politička odluka koja u našoj javnosti izaziva različite komentare i doživljava se kao provokacija predstojećim razgovorima u Briselu. Što se mene tiče, očekujem da dodatna pomoć opštinama od strane Kancelarije ispuni očekivanja albanskog stanovništva u realizaciji lokalnih projekata – kaže, za „Novosti“, Zoran Stanković, predsednik vladinog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

 




One thought on “Novosti: Albanci prave zajednicu svojih opština na jugu Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *