U Makedoniju bez testa, otvara se granica

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. oktobar 2020. Državljanima Srbije biće omogućen ulazak u Severnu Makedoniju bez PCR testa na kovid-19 od 12. oktobra.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev objavio je na Fejsbuku da  odluka važi i za građane BiH, Crne Gore i Kosova, te da je doneta na osnovu koordinacije ministarstava zdravlja u regionu, dodajući da će i „državljani Severne Makedonije u te četiri zemlje putovati bez PCR testa“.

„Dogovoreno je da u ove zemlje, čiji su građani do sada imali obavezu da pri ulasku/tranzitu u našu zemlju prilože negativan RT PCR SARS CoV-2 test, po pricipu reciprociteta i naši građani putuju bez obaveze da prilože negativan test“, naveo je Zaev.

Kako je istakao, odluka o ukidanju obaveznog negativnog PCR testa za ulazak u Severnu Makedoniju doneta je po predlogu i pozitivnom mišljenju Komisije za zarazne bolesti, „po kom do ovog trenutka nema indikacija ili visokog broja pozitivnih slučajeva koji su ušli iz te četiri zemlje, a time ni visokog rizika po javno zdravlje“.

“Odluka je doneta zbog ostvarivanje neophodnih potreba građana, pri čemu Vlada apeluje da se putovanje svede na minimum i isključivo za neodložne potrebe i sa potpunom doslednom primenom svih mera lične zaštite od kovida 19. Odluka stupa na snagu u ponedeljak 12. oktobra“, naveo je Zaev.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *