Arifi: Ulazak SNS u lokalnu vlast zavisi od formiranja Vlade Srbije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. oktobar 2020. – Za nastavak razgovora o ulasku koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) u opštinsku vlast u Bujanovcu čeka se formiranje Vlade Srbije, rekao je našem portalu predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Nema novih momenata u pregovorima sa SNS. Posle početnih razgovora smo zastali i čekamo formiranje republičke vlade, nakon čega  očekujem da nastavimo – rekao je Arifi u četvrtak.

On je podsetio da u koalicionom sporazumu aktuelne vladajuće većine, koju čine albanske stranke, postoji tačka koja predviđa uključivanje političkih predstavnika srpske zajednice u opštinsku vlast.

Da se na nešto čeka ukazuje je i činjenica da ni dva meseca od uspostavljanja  opštinske vlasti još uvek nema novih direktora javnih preduzeća i ustanova, iako su 4 stranke dogovorile podelu funkcija.

Arifi, međutim, kaže za Bujanovačke da zvanična podela funkcija  zavisi jedino od dogovora unutar vladajuće koalicije, da li će direktori biti birani na konkursu ili kao vršioci dužnosti na period od 6 meseci.

Za razliku od Partije za demokratsko delovanje (PDD) koja se nedavno izjasnila da će narodni poslanik iz njenih redova, Šaip Kamberi, ujedno i lider ove stranke, delovati kao opozicija u parlamentu, iz Arifijeve Demokratske partije (DP) nema zvaničnog stava po ovom pitanju.

DP takođe ima narodnog poslanika – Nadije Bećiri, kao i Alternativa za promene, koju u Skupštini predstavlja Arđend Bajrami, ali ove dve stranke nisu odgovorile na poziv PDD-a, trećeg partnera sa jedinstvene albanske liste, da slede primer Šaipa Kamberija i budu opozicija.

Očekuje se da mandatar Ana Brnabić u narednim danima predloži novu vladu, a još uvek nije poznato koga će SNS uzeti za partnera.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *