Novi lek protiv korone dostupan od ponedeljka

Bujanovac, Beograd, 9. oktobar 2020.- Pacijentima u Srbiji od ponedeljka biće dostupan novi lek protiv koronavirusa „remdesivir“, trenutno ključan u lečenju bolesti, prenosi RTS.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je Srbija nabavila „remdesivir“, novi lek protiv kovida 19, i da od ponedeljka kreće njegova distribucija.

To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku“, rekla je doktorka.

Prema njenim rečima, lek je prošao sve procedure.

Zbog epidemije koronavirusa i dok protiv njega ne budemo imali odgovarajuću vakcinu, posebno je važno da sve osetljive grupe prime vakcinu protiv gripa, ali i protiv pneumokoka.

U Srbiju su stigle dodatne količine pneumokokne vakcine, koja je posebno važna za imunizaciju osoba starijih od 65 godina koji borave u ustanovama za smeštaj starih i odraslih lica.

„Stigle su prve količine, 345.000 od ukupno obezbeđenih 500.000. Prve količine vakcine su namenjene prioritetnim grupama koje podležu obaveznoj imunizaciji, a to su trudnice, stariji od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, svi zaposleni u gerontološkim centrima i zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa posebnim rizikom“, objašnjava doktorka Radojević Škodrić.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *