Mustafa: Pod državnim kišobranom Kosova

Bujanovac, Priština, 11. oktobar 2020.- “Građani Preševske doline zahtevaju da se njihovo pitanje uvrsti u konačni sporazum između Kosova i Srbije, što su izrazili kroz svoje zahteve, platforme i političke izjave tokom prethodnih godina”, rekao je za prištinski Telegrafi Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji.

„Uključivanje Preševske doline u konačni sporazum garancija je mira“, rekao je Mustafa.

On je podsetio da “Preševska dolina” nije bila deo razgovora u Beču i Rambujeu, kao ni tehničkog dijaloga u Briselu, iako se radi o “volji Albanaca” iskazanoj na referendumu 1992. i političkoj deklaraciji 2018. godine.

Mustafa je pozdravio i pozdravio sporazume postignute između Kosova i Albanije jer, prema njemu, “konačno preuzimaju odgovornost kao države za Albance iz Preševske doline”.

-S jedne strane, Albanija uspešno ispunjava svoje ustavne obaveze i odgovornosti, dok s druge strane Kosovo stavlja pod državni kišobran zaštitu, negovanje ličnih i kolektivnih prava i sloboda Albanaca iz Preševske doline, rekao je Mustafa.

-Verujem da se najnovijim dogovorima, kao i odlukom o osnivanju „Zajedničkog fonda za Preševsku dolinu”, i konkretnim projektima, postiže poboljšanje života građana u pogledu socijalno-ekonomskog, očuvanja i negovanja nacionalnog identiteta, kao i u povećanju kvaliteta obrazovanja i kulture “, rekao je Mustafa za Telegraf.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *