Nastavnica u OŠ „B. Radičević“ tera decu da otvaraju Fejsbuk naloge iako je to zabranjeno, ona kaže da je to u službi nastave

Piše: N. Stevanović

Nenad Tasić, direktor: Nije korektno da se objavljuju tekstovi u kojima se blati škola

Bujanovac, 15. oktobar 2020. – Grupa roditelja đaka Osnovne škole „Branko Radičević“  u Bujanovcu tvrdi da nastavnica jednog izbornog predmeta zahteva od njihove dece da protiv  svoje volje otvaraju naloge na Fejsbuku kako bi učestvovali u nastavi, iako po pravilima korišćenja ove društvene mreže maloletnicima pristup nije dozvoljen.

Osim toga, sve se dešava u vreme kada se na državnom nivou vodi kampanja o zaštiti dece na društvenim mrežama.

Direktor Nenad Tasić rekao je našem portalu da “nije upoznat sa dešavanjima u školi po ovom pitanju”, da mu se niko od roditelja nije obratio, a da će odmah reagovati kada se to desi.

Ocenio je da „nije korektno da se objavljuju tekstovi u kojima se blati škola“.

Nastavnica, sa kojom su Bujanovačke razgovarale, ne spori da se suočavala sa negodovanjem roditelja, međutim, kategorički odbacuje da je insistirala da učenici moraju da imaju nalog na Fejsbuku.

Ona je, kako kaže, ostavljala mogućnost deci da koriste profile roditelja ili starije braće i sestara za rad u Fejsbuk grupi koju je kreirala tokom vanrednog stanja, naglašavajući da je ova društvena mreža pobrojana među ostalim u preporuci Ministarstva prosvete za sprovođenje nastave na daljinu.

Roditelji tvrde da se sa  „obaveznim Fejsbukom“ nastavilo i po prestanku vanrednog stanja, odnosno sa početkom nove školske godine.

Jedan od roditelja poslao nam je video snimak svog deteta koje kaže da “nas nastavnica tera da otvorimo Fejbuk, a mi nećemo”.

Nastavnica demantuje ovakve navode dece i roditelja.

To apsolutno nije tačno. Za učenike od prvog do četvrtog razreda takav vid nastave sada nije neophodan jer održavamo regularne časove u učionici, a za više razrede imamo Fejsbuk grupu kao opciju. Naglašavam da nikada nisam zahtevala da deca otvaraju naloge, samo sam pokušavala da u vanrednoj situaciji koja nas je zadesila svi zajedno pronađemo odgovarajući model kako deca ne bi bila na gubitku. Neki roditelji su možda pogrešno shvatili moje namere i jeste bilo i negodovanja – kaže nastavnica.   

Najveću odgovornost za nesporazume na relaciji nastavnica – roditelji snosi Ministarstvo prosvete, koje uprkos svim najavama, još uvek nije omogućilo korišćenje platforme Gugl učionica, bar ne u bujanovačkoj školi.

Kako nam je rekla nastavnica, još uvek se sprovodi obuka za rad na ovoj platformi i svi čekaju na red.

Gugl učionica je određena za jedinstvenu platformu, koja će zameniti alternativne korišćene do sada.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *