„Od razmene teritorija se odustalo“

Bujanovac, 19. oktobar 2020. Od razmene teritorija se odustalo, a dijalog Beograda i Prištine vraćen je u 2013. godinu,  smatra novinar Milivoje Mihajlović.

On je u intervjuu Fonetu rekao da je u interesu političara na vlasti, i u Srbiji i Albaniji, da se pregovori odugovlače što više, jer su oni u igri dok se ne donese rešenje, posle čega više neće biti potrebni, prenose Južne vesti.

Mihajlović je rekao da nedavna poseta specijalnog izaslanika Evropske Unije Miroslava Lajčaka  nije donela ništa novo, a da je javnost  pre izvesnog vremena pripremana na razmenu teritorija, ali se od toga, po njemu, odustalo.

Novinar koji je većinu profesionalnog rada posvetio izveštavanju sa Kosova za veliki broj domaćih i svetskih medija, kaže da poslednje izjave kosovskih političara koji smatraju da očekuju skoro priznanje Srbije, uvode situaciju u lavirint i da služe za lokalne političke poene.

-Kosovski premijer Avdulah Hoti, izjavom da će proces biti završen brzo i međusobnim priznanjem, samo ponavlja reči Hašima Tačija. Zajednica srpskih opština znači Republiku Srpsku na Kosovu, a to su do konačnog sporazuma negirali i Tači i Lajčak. A ona je donešena još 2013. godine uz uslov da Srbi participiraju u političkom životu i da se srpsko sudstvo inkorporira u kosovsko – kaže Mihajlović.

 

On dodaje da su u prethodnom dijalogu pod vođstvom Ketrin Ešton i Federike Mogerini, postojale tri zainteresovane strane – Priština koja ima za cilj da dođe do nezavisnosti, Beograd koji želi da pojača prisustvo u nekadašnjoj pokrajini, a Evropska Unija sa interesom da zadrži administrativno i vojno prisustvo, te da se tek očekuje da se vidi kako će se Lajčak ponašati.

-Njegovi instrumenti su daleko članstvo u EU, možda nikada stolica u Ujedinjenim nacijama ili eventualna vizna liberalizacija, ali zapravo nema moći da pokrene veliki kamen koji pokušava da gura uzbrdo – kaže novinar.

 

Politika prema Kosovu je ono što radi Aleksandar Vučić, objašnjava Mihajlović, a izjave poput one ministra odbrane Aleksandra Vulina kojima vređa Albance služe da drže desno krilo pod svojim radarom.

-Novi zidovi između Srba i Albanaca su novi izvor sukoba, a nove rampe odgovaraju pre svega kriminalu sa obe strane. Treba tražiti rešenja koja odgovaraju većini stanovništva, a ne pojedincima. Normalizacija je sloboda kretanja ljudi, kapitala, robe i normalne komunikacije insititucija dve strane, a to ne može bez kontrole zapada – objašnjava novinar.

Rešenje zavisi i od Vašingtona, koji je pre nekoliko meseci preuzeo dirigentsku palicu kada je potpisan, kako ga naziva „taj čudni dokument“ koji je u funkciji predizborne kampanje Donalda Trampa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *