Desničari u Beogradu protestuju protiv festivala „Mirdita-Dobar dan“

Bujanovac, Beograd, 22. oktobar 2020. (Foto N1)- Na društvenim mrežama osvanuli su pozivi na protest protiv festivala „Mirdita, dobar dan“, a ulaz u Centar za kulturnu dekontaminaciju, gde će festival biti održan, oblepljen je plakatima i porukom „Mirdita, laku noć“, prenosi N1.

Kako se navodi u objavi na Fejsbuku, Zavetnici će se okupiti ispred Hrama Svetog Save, odakle će se uputiti u Centar za kulturnu dekontaminaciju, a, kako su naveli u objavi, nekoliko organizacija je takođe najavilo dolazak na protest.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od organizatora festivala „Mirdita, dobar dan“ Ivan Đurić je, povodom održavanja festivala i najavljenog protesta desničara, istakao da nacionalizam buja u Srbiji i na Kosovu, dok je cilj festivala da se mladi sastanu, druže i pošalju poruku mira u svet. 

„Godinama se šire laži o festivalu, a zapravo poruka je da se širi mir i pomirenje između srpskog i kosovskog društva, a ne nasilje, mržnja i razdvajanje“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, na festivalu će se govoriti i o tome kako da se sačuvaju Dečani, jer ih ne čuva ni Srbija ni Kosovo, nego NATO. On je dodao da će se ove godine na festivalu pored pozorišta, filma i knjige, održati debate koje se bave ključnim pitanjima tranzicione pravde i početkom rada specijalizovanog suda za OVK, njegovom načinu rada i pravdi za nealbanske žrtve.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *