Bez manjinske samouprave: Odbijen amandman Albanaca i SDA Sandžaka, jedine opozicije u Skupštini

Bujanovac, Beograd, 27. oktobar 2020. (Foto parlament)- Amandman Ujedinjene doline – SDA Sandžaka, poslaničke grupe koju čine i Albanci sa juga Srbije sa Šaipom Kamberijem na čelu, kojim je predloženo da se u naziv Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu doda „i manjinsku samoupravu“, bio je dovoljan povod poslanicima vladajuće većine u Skupštini Srbije da otvore polemiku o nikad boljem položaju nacionalnih manjina u Srbiji, piše Danas.

Kako prenosi ovaj portal, oni su se obrušili na lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, lidera SDA, pozivajući ga da se dozove pameti i da prestane da Srbiju naziva fašističkom tvorevinom, jer je Srbija sunce demokratije.

Zbog niza replika poslanika vlasti Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka, poručio je vladajućoj većini tokom skupštinske rasprave da „smisle način kako će da istrpe bar šest manjinskih opozicionih poslanika u ovom sazivu“.

„Tok današnje diskusije i količina agresije samo zato što se jedna partija drznula da predloži amandman, možda je dokaz da je naša greška što nismo bojkotovali izbore. Šta ćemo mi ovde, jel vidite kako prihvatate svaku kritku, vi sat vremena iznosite frustracije o čoveku koji nije prisutan“, rekao je Imamović, a na primedbu predsedavjuće Elvire Kovač da mu je isteklo vreme, Imamović je rekao da je „istekao i smisao ovoj skupštini“.

Komentarišući predloženi amandman šest opozicionih poslanika Đorđe Milićević, poslanik SPS, upitao je šta su to manjinske samouprave i podsetio da se sada formira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog u čiju nadležnost prelaze sva pitanja vezana za položaj manjina.

On je dodao da Srbija spada u red država sa najvećim obimom i sadržajem zaštite manjinskih prava, ali je podsetio i na ranije izjave Sulejmana Ugljanina o Srbiji kao fašističkoj tvorevini.

Imamović je odbacio takve navode.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *