Zabrana okupljanja više od 5 osoba, evo za koga važi ograničenje

Beograd, Bujanovac, 7. novembar 2020.- Dr Darija Kisić rekla je da je na sednici Kriznog štaba odlučeno da se broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru smanji sa 30 na pet.

Pojašnjava da su zabranjena organizovana okupljanja na javnim manifestacijama, proslavama, kongresima, seminarima, a to se ne odnosi na radnu sredinu i školsku, udaljenost mora biti dva metra, prenosi RTS.

Ovo ograničenje ne važi za ugostiteljske objekte, javljaju Bujanovačke.

Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada.

Odlučeno je da će i srednjoškolci i osnovci imati „mini raspust“ – 11, 12. i 13. novembra, što je bilo predviđeno samo za učenike osnovnih škola.

„Sada smo odlučili da i srednjoškolci imaju mini raspust u isto vreme, tako da tri dana đaci neće pohađati školu. Videli smo da se školska sredina nije pokazala kao okidač za širenje koronavirusa“, rekla je Kisićeva.

Govoreći o kaznama, Darija Kisić kaže da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno da inspektor može na licu mesta izrekne mandatnu kaznu zbog nepoštovanja mera.

Za nenošenje maski predviđena novčana kazna od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica.

„Ono što je najbitnije, kada je u pitanju prevencija u okviru izmene zakona, jeste mogućost da za nepoštovanje mera mandatnu kaznu izrekne inspektor na licu mesta“, rekla je Kisićeva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *