Lopardince: Ruinirana zgrada stare škole ugrožava bezbednost dece, meštani godinu dana čekaju rušenje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. novembar 2020.- Ruina od prastarog objekta u dvorištu škole u Lopardincu, koja preti da se potpuno uruši,ozbiljno ugrožava bezbednost tridesetak učenika i seoske dece koja koriste školsko dvorište za igru.

I dok roditelji već godinu dana zahtevaju od nadležnih hitno rušenje zgrade stare škole, Nenad Tasić, direktor bujanovačke OŠ „Branko Radičević“, pod čijom upravom je područno odeljenje u Lopardincu, kaže da je u utorak poslat zahtev za saglasnost Republičkoj direkciji za imovinu za uklanjanje objekta.

Roditelji kažu da svakodnevno strepe za bezbednost dece:

-Godinu dana mi strpljivo čekamo da se procedure završe, da se obezbede potrebni papiri, i strahujemo za bezbednost naše dece svaki put kad odu u školu. Pitamo se da li će se ruševina od nekadašnje škole u dvorištu u kojem se igraju, pored koje prolaze, pa čak i ulaze unutra, sruštiti baš dok su tu, a potpuno urušavanje je pitanje trenutka – kažu roditelji sa kojima smo razgovarali u Lopardincu.

Oni naglašavaju da su se sa zahtevom za rušenje najpre obratili predsedniku Mesne zajednice Lopardince Nenadu Đorđeviću.

On ih je, kako kažu, odmah odbio, rekavši im da „deca nema štada traže tamo“ i da se planira da se na tom mestu izgrade kancelarije mesne zajednice.

Sa Đorđevićem nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Sledeći kome su se meštani obratili za pomoć bio je direktor Tasić.

-Direktor nam je potvrdio da je problem pod ingerencijom škole i obećao da će pred nadležnim opštinskim službama pokrenuti postupak za rušenje. Nakon godinu dana, krajem oktobra ove godine, dobili smo informaciju da su sve dozvole i dokumentacija pribavljeni i da je pitanje dana kada ćemo odahnuti i skinuti muku s vrata, kažu naši sagovornici.

Dodaju, međutim, da im je direktor nakon toga tražio da organizuju sastanak sa Savetom mesne zajednice kojem bi i on prisustvovao.

-Naravno, predsedniku MZ ne pada ne pamet da sazove savet, odnosno sastanak, jer se protivi rušenju, a sada direktor kaže da se čeka još jedan papir – priča jedan od roditelja.

Tasić je potvrdio da procedura traje godinu dana, objašnjavajuć da je “zapelo” u opštinskom Odeljenju za urbanizam.

Uprkos više urgencija, nije mi poznato zašto Urbanizam nije ranije, po službenoj dužnosti, primio rešenje opštinskog građevinskog inspektora doneto još krajem 2019. godine i dalje postupao u skladu sa svojim nadležnostima, kaže Tasić.

Krajem septembra ove godine, dodaje on, škola se obratila Urbanizmu sa obrazloženjem da je ugrožena bezbednost dece:

-Naišli smo na razumevanje načelnika i stručnog saradnika. Osim prateće dokumentacije, potrebno je bilo da škola, odnosno projektant uradi projekat o bezbednosti i rušenju. Sa urađenim projektom kompletiranom dokumentacijom podnet je zahtev Urbanizmu 28. oktobra  ove godine  je doneto Rešenje o uklanjanju objektakaže Tasić.

Bujanovačke su pitale direktora koji je to “papirkoji nedostaje da bi se ruševina uklonila, kada je roditeljima već rekao da je dokumentacija kompletna.

Nakon konsultacija sa Ministarstvom rečeno mi je da je potrebno da škola pribavi saglasnost Republičke Direkcije za imovinu, jer je vlasnik zemljišta i objekata škole Republika Srbija, preko Direkcije. Zahtev smo poslali u utorakrekao je Tasić.

Roditelji naglašavaju da su bili spremni da sami sruše to ruglo, o svom trošku, i na tom mestu naprave nešto za decu, neko novo igralište, novi sadržaj, jer, kako kažu, „selo ima decu, ali nema ništa da im pruži“.

-Niko prstom da mrdne za našu decu, ni taj direktor, ni predsednik mesne zajednice, a nama ne daju i tako prođe godina. Ne pričamo samo o đacima škole, i starija i mlađa deca su upućena na to dvorište, na to igralište. Ne samo što može svakog časa da padne, već je ruševina i leglo zaraze, koristi se kao javni toalet, deca sve to gledaju dok su na odmoru, pa na šta to liči – priča majka učenice škole.

Direktor, međutim, ističe da je do sada uložio veliki napor za pribavljanje potrebne dokumentacije i, kako kaže, mnoge druge aktivnosti oko uklanjanja objekta.

Želja mi je da se na tom mestu izgradi nova fiskulturna sala, odnosno prostorije za školu, koju će osim učenika naše škole moći koristiti i meštani Lopardinca. Da li ću u tome uspeti, videćemo, ali ću sigurno dati sve od sebe da tako budekaže on.

Bujanovačke će nastaviti da prate razvoj događaja oko škole u Lopardincu, kao i da opominju nadležne da je ugrožena bezbednost dece.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *