Kamberi: Ni jedna manjina nema ta prava kao Srbi na Kosovu, tražimo isto i za Albance u Srbiji

­

Bujanovac, 16. novembar 2020. (Foto DW printskrin) – Poslanik iz Bujanovca u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi, kaže da se politika Srbije prema Albancima mora u potpunosti promeniti, ukoliko Beograd želi mir u regionu.

Kamberi je u intervjuu za Dojče Vele rekao da će insistirati da se pitanje Albanaca na jugu Srbije uvrsti u pregovore Beograda i Prištine.

-Verujem da tema o novim granicama nije na pregovaračkom stolu, posebno imajući u vidu izbore u SAD. Ono što je za nas sada važno je da insistiramo najpre kod kosovskih institucija da se pitanje Albanaca uvrsti u razgovore sa Srbijom u vidu odobravanja i primene principa reciprociteta u pravima, rekao je nekadašnji predsednik opštine Bujanovac.

Kosovo, kaže Kamberi, “ima moralno, političko i nacionalno pravo za to jer je standardima ugrađenim u ustav i druge zakone zagarantovalo Srbima prava koja nema ni jedna manjina na Zapadnom Balkanu i u Evropi”.

-Ima puno pravo da traži da se isti ili slični standardi primenjuju u Preševskoj dolini za Albance“, rekao je Kamberi u intervjuu za Dojče Vele.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *