Odbornici proglasili Cakaja za počasnog građanina Bujanovca, konačnu odluku donosi Ministarstvo

Piše: N. Stevanović

Gent Cakaj, počasni građanin male varoši

Bujanovac, 16. novembar 2020. Albanski odbornici u bujanovačkoj Skupštini usvojili su predlog da Gent Cakaj, ministar spoljnih poslova Albanije, bude proglašen počasnim građaninom Opštine Bujanovac.

Konačnu odluku o predlogu doneće Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje će odlučiti da li će dati saglasnost ili ne, kako je rekao predsednik Skupštine Enver Ramadani.

Inicijativu za proglašenje Cakaja počasnim građaninom podržalo je 26 odbornika iz albanske zajednice, koji su izglasavanje predloga pozdravili aplauzom.

U obrazloženju predloga se navodi da je Cakaj doprineo “unapređenju političkog, ekonomskog i socijalnog položaja” Bujanovca.

Između ostalog, navode se njegove zasluge „u stvaranju zajedničkog fonda Albanije i Kosova za Preševsku dolinu“, kao i u nabavci udžbenika na maternjem jeziku.

Ramadani je rekao da je Cakaj pružio “podršku u sprovođenju evropskih ideja”.

Gent Cakaj je bio najveći zagovornik udruženog nastupa Albanaca na parlamentarnim izborima u Srbiji, a po nezvaničnim informacijama, presudno je uticao i na formiranje opštinske vlasti u Bujanovcu bez Srba.

Srpski odbornici, sa liste SNS i SPS-Stojanča Arsić, bojkotuju i ovu sednicu Skupštine.

ŠTA KAŽE ZAKON: Skupština jedinice lokalne samouprave utvrđuje praznike i odlučuje o nazivima ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na svojoj teritoriji, kao i o dodeljivanju zvanja „počasni građanin“ osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave, piše u članu 93 Zakona o lokalnoj samoupravi




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *