Mirdita, dobar dan: Podrška Specijalnom sudu u Hagu, glorifikacija optuženih za ratne zločine neprihvatljiva

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, Beograd, 18. novembar 2020. (foto YIHR) – Organizator festivala “Mirdita, dobar dan”,  Inicijativa mladih za ljudska prava, vidi kao neuspeh festivala činjenicu da neki od učesnika ranijih izdanja danas učestvuju u kampanji glorifikacije optuženih za ratne zločine na Kosovu i pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

-Vrednosti oko kojih festival “Mirdita, dobar dan” okuplja umetnike iz Srbije i Kosova su u potpunosti suprotne od poruka koje šalje kampanja “Sloboda ima ime – OVK” – navode iz Inicijative.

Ova kampanja je počela nakon što su potvrđene optužnice Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju i još nekoliko bivših čelnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji su potom prebačeni u Hag.

-Sa nedavno završenog festivala u Beogradu je poslata jasna poruka podrške radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u Hagu. U njima vidimo najveću šansu da se utvrdi istina i ostvari pravda za žrtve koje su dve decenije praktično nevidljive za pravosudne sisteme, da se utvrde pojedinci odgovorni za zločine, i da odgovaraju – kažu organizatori festivala.

Po njihovim rečima, festival ima misiju da poveže ljude na vrednostima građanskog društva u kome nema mesta ekstremnom nacionalizmu, na vrednostima ljudskih prava, gde nema mesta etničkoj diskriminaciji, kao i na vrednostima pravde, gde nema mesta izbegavanju odgovornosti za zločine.

Međutim, festival “Mirdita, dobar dan” se ne održava u vakuumu, već na Balkanu, duboko zatrovanom nacionalizmima, etničkim isključivostima i mržnjom. Uvek ćemo se boriti protiv toga, ali nema garancije da ćemo doživeti uspeh – zaključuju oni.

Grupa kosovskih umetnika i intelektualaca, među kojima su dvoje koji su predstavljeni beogradskoj publici na festivalu „Mirdita, dobar dan“, je pokrenula kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, kojom dominiraju bilbordi širom Kosova, na društvenim mrežama i TV stanicama.

Jedan od ovih bilborda na magistralnom putu u Gračanici dospeo je u žižu javnosti zbog negodovanja srpske zajednice koja ga doživljava kao provokaciju.

O tom bilbordu se posebno pisalo zato što se veruje da su ga za sada nepoznate osobe zapalile, javlja Kossev.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *