Eparhija vranjska apeluje da se slavi u krugu porodice

Bujanovac, 19. novembar 2020. (Foto arhiva)- Eparhija vranjska poziva vernike da zbog pandemije kovida 19 krsnu slavu obeleže u krugu porodice.

Iz Crkve apeluju na vernike da se u svakoj situaciji pridržavaju zaštitnih mera, „da se slave proslavljaju u duhu naše vere, u krugu svoje porodice, na istinski crkveni način, molitveno pre i iznad svega, a nikako ne na način kojim bi moglo biti ugroženo zdravlje naših bližnjih“.

Slava je, kako se navodi, bogoslužbeni čin i radosno molitveno okupljanje, a ne povod za neumerenost ili, u sadašnjim uslovima, za okupljanje mnogo ljudi u zatvorenoj prostoriji nevelikih razmera.

Krsne slave su događaji koji simbolišu našu duhovnost, baštine našu tradiciju, okupljaju i čuvaju naše porodice, a danas, u vremenu pandemije, imaju i poseban značaj, jer ako se proslavljaju i obeležavaju na neadekvatan način, mogu negativno uticati na očuvanje javnog zdravlja“, navode iz Eparhije vranjske.

Kako su Bujanovačke ranije danas objavile, domaćin koji na slavi ima preko 5 gostiju može biti kažnjen do 150.000 dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *