Lidija Trajković: Sa čela Biblioteke smenjena sam zbog svoje nacionalne pripadnosti, tuźiću opštinu zbog kršenja zakona

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. novembar 2020. Doskorašnja direktorka bujanovačke biblioteke „14. novembar“, Lidija Trajković, tvrdi da je smenjena nelegalno, isključivo iz političkih razloga, ali i njene nacionalne pripadnosti.

Razloga za moju smenu na polovini četvorogodišnjeg mandata apsolutno nije bilo. Nikakvih dokaza da sam loše radila, nikakve krivice, naprotiv. Zbog toga ću pravdu potražiti na sudu – kaže Trajkovićeva za Bujanovačke.

Nju i Zorana Spasića, bivšeg direktora Sportskog centra „Mladost“ prošle nedelje je pre isteka njihovih mandata smenila albanska vladajuća većina u bujanovačkoj Skupštini, da bi na njihova mesta potom postavila albanske kadrove iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) kojoj pripada i Enver Ramadani, predsednik lokalnog parlamenta.

On nam je rekao da će se kasnije javiti da odgovori na navode smenjene direktorke.

Razrešenju direktorke prethodila su, u najmanju ruku, nesvakidašnja dešavanja u Upravnom odboru biblioteke uoči sednice Skupštine održane 16. novembra.

-Na sednici Upravnog odbora 13. novembra zaključeno je da su članovi zadovoljni mojim rukovođenjem, te da nema bilo kakvih nepravilnosti u mom radu, ali da moraju da zahtevaju moju smenu zbog politike. Naime, javna ustanova na čijem sam čelu bila „pripala“ je albanskoj stranci na vlasti, pa zbog mora da budem razrešena – kaže Trajkovićeva.

Međutim, takav zahtev, čija je zakonitost itekako upitna, nije zadovoljio čelnike Skupštine, pa je vraćen Upravnom odboru da bi istog dana ekspresno bila zakazana još jedna sednica ovog tela.

Ovoj sednici nisam prisustvovala, a sa nje proizilazi novi zahtev za moju smenu, suštinski promenjen, više nema reči o politici, već se spominje devetomesečni izveštaj i izvršenje budžeta. Koliko je i to obrazloženje nesuvislo govori podatak iz same lokalne samouprave da je izvršenje budžeta biblioteke 97 odsto – ističe bivša direktorka.

Ujdurma opštinskih vlasti se ni tu ne završava, već, kako kaže ona, zapisnik sa druge sednice Upravnog odbora se ne zavodi pod datumom kada je održana (13. novembar) već tri dana kasnije, 16. novembra u 8 časova, dva sata pre početka sednice Skupštine.

Smenjena sam van svih propisa, a časno i pošteno sam obavljala svoju dužnost. Ponavljam, nema razloga, nema moje krivice, osim politike, zato što sam Srpkinja, to je izgleda mana. Za svoja prava ću se obratiti sudu – naglašava ona.

Sve dosadašnje izveštaje o radu, finansijske planove i programe biblioteke,  koje je podnosila direktorka tokom poslednje dve godine od početka mandata, Skupština je usvajala.

Za vršioca dužnosti direktora biblioteke imenovan je Ekrem Džemailji profesor biologije iz Letovice.

Predsednik Skupštine Enver Ramadani se nije javio Bujanovačkim do objavljivanja teksta.

 




One thought on “Lidija Trajković: Sa čela Biblioteke smenjena sam zbog svoje nacionalne pripadnosti, tuźiću opštinu zbog kršenja zakona

  1. Komita

    Sta reci vec samo bruka i sramota sistema koji ovako nesto dozvoljava… nebitno je (a ne pripadam opciji koja podrzava njenu politicku pripadnost) ciju partijsku pripadnost podrzavam ali ovo sto se desava u Bujanovcu je nedopustivo i krajnje je vreme da drzava preduzme nesto

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *