Poslanik Mitrović u Skupštini: U Bujanovcu Albanci diskriminišu Srbe

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. decembar 2020.- „Šaip Kamberi priča o diskriminaciji Albanaca od 2002. godine, a predsednici opština Bujanovac i Preševo su Albanci, kao i predsednici Skupština, svi zamenici, pomoćnici i načelnici, svi direktori javnih preduzeća i ustanova. Nije li ovo diskriminacija“, pitao je narodni poslanik iz Bujanovca naprednjak Nenad Mitrović na sednici Skupštine Srbije u četvrtak.

Mitrovićev govor usledio je nakon kritika javnosti u Bujanovcu da ne reaguje na istupe drugog predstavnika opštine u parlamentu, Šaipa Kamberija.

-Kamberi priča o pasivizaciji prebivališta, a ne spominje redovan popis stanovništva 2011. godine koji je albanska nacionalna manjina bojkotovala. Traži transfer novca od države, a nemamo broj stanovnika na terenu – rekao je Mitrović.

Govoreći o nacionalnim simbolima, Mitrović je naglasio da zastava Albanije nije simbol albanske nacionalne manjine u Srbiji već zastava strane države.

On se za reč javio po amandmanu poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka, kojim se, pored ostalog, traži povećanje budžeta Koordinacionog telo za jug Srbije od 30 odsto za narednu godinu.

Mitrović se izjasnio protiv ovog predloga, rekavši da u ovogodišnjem budžetu Koordinacionog tela i sada ima 80 miliona dinara namenjenih za opštinu Preševo koji nisu iskorišćeni.

-Za infrastrukturu je namenjeno 257 miliona dinara, koji se raspoređuju na osnovu odluka skupština tri opštine. Ja se pitam ko će u ime Srba da predloži infarstrukturne projekte za sredine u kojima žive Srbi, s obzirom da je Šaip Kamberi izopštio Srbe iz vlasti, formirajući svealbansku većinu, tako ostavivši srpsku zajednicu, koja čini 42 odsto stanovništva opštine, bez predstavnika u vlasti. Isto su uradili i u Preševu – rekao je Mitrović.

On je zatražio od ministra finansija Siniše Malog, koji u Skupštini „brani“ budžet za 2021. godinu, da pronađe mogućnost za promenu kriterijuma za transfere novca lokalnim samoupravama iz Koordinacionog tela kako bi se zaštitili interesi svih građana koji žive u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *