U Bosilegradu građani sami birali nazive ulica, tu su dvojezični Vuk Karadžić i Geogri Dimitrov, ali i drug Tito

Komisija išla od kuće do kuće: Stojkov

Bujanovac, Bosilegrad, 15. decembar 2020. (Foto RTS printskrin)- Ulice koje nisu imale naziv u Bosilegradu dobile su dvojezična imena po znamenitim ličnostima i događajima koji su važni u istoriji Srbije i Bugarske, a na srpskom i bugarskom jeziku su i saobraćajni putokazi, nazivi ustanova…

Postoji i Maršala Tita, postoji i Georgi Dimitrov i Emanuel Pop Dimitrov i Vuk Karadžić, tako su ljudi hteli. Naša komisija, tj. komisija koja je pri opštini, išla je iz ulice u ulicu i kako su sami meštani želeli da se zovu njihove ulice opština je to ispoštovala – izjavio je za RTS predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov.

Dvojezična nastava primenjuje se u Osnovnoj školi Georgi Dimitrov u Bosilegradu. Od 58 odeljenja u devet je nastava na bugarskom, prenosi Vranjenews.

– To nije samo prilika da se deca izjasne da uče na maternjem bugarskom jeziku, već i prilika da mnogo profesora dobije posao, što je i meni isto veoma bitno – istakao je predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.

Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine do marta iduće godine predsedavaće Koordinaciji svih nacionalnih saveta u našoj zemlji.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *