Vlada raspustila Skupštinu opštine Preševo, formiran Privremeni organ

Bujanovac, Preševo, 20. decembar 2020.- Odlukom Vlade Srbije, u četvrtak, 17. decembra, raspuštena je lokalna Skupština u Preševu, nakon što nijedna sednica nije održana od 27. avgusta, potvrđeno je Južnim vestima iz kabineta predsednika Opštine Šćiprim Arifija.

Iz kabineta navode da, nakon istupanja partnera iz koalicije – Grupe građana Pokret za reforme, nije postojao dovoljan broj odbornika. Vlada je odlučila da predsednik Privremenog organa u Preševu bude Arifi.

Iz kabineta kažu da se tri meseca kako nije održana nijedna sednice Skupštine navršilo 27. novembra.

Predsednik Opštine Šćiprim Arifi napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da se Preševo približava petim izborima u četiri godine, dva puta vanrednim, menjajući tako 4 vladajuće koalicije, gotovo svake godine po jednu i situaciju definisao kao “ludilo”.

Vlada Srbije je odlučila da predsednik Privremenog organa u Preševu bude predsednik Opštine Šćiprim Arifi, a za članove Privremenog organa imenovani su Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca, Branko Trajković iz koalicije SNS-SPS, Admir Latifi i Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje.

Privremeni organ će, kako piše u odluci, obavljati tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine i izvršnih organa Opštine Preševo do konstituisanja Skupštine i izbora izvršnih organa opštine nakon održanih izbora u skladu sa Zakonom.

U Preševu je Skupština raspuštena i uveden je Privremeni organ i septembra 2017. godine, te su raspisani vanredni izbori.

Kako piše N1, na poslednjoj sednici Skupštine opštine Preševo ozvaničena je većina koju čine Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija Albanaca i Pokret za reforme čiji je lider Sami Salihu. Time su Srbi u Preševu otišli u opoziciju, zajedno sa Alternativom za promene Šćiprim Arifija.

Neposredno pre sednice Salihu je dao ostavku na mesto predsednika Skupštine opštine, a umesto njega je izabran Agim Sabedini iz Demokratske partije Albanaca, a na mesto zamenika Branka Trajkovića izabran je Spat Aliu.

Usledio je izbor novog predsednika Opštine, a kandidat nove koalicije bio je Sami Salihu. Predložena je smena Arifija, ali je odlučujući listić bio neopredeljen.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *