Pripadnik Vojske tužio NATO posle boravka u okolini Bujanovca

Bujanovac, Beograd, 21. januar 2020. -Višem sudu u Beogradu podneta je u sredu  prva tužba protiv NATO-a za naknadu štete oficiru Vojske Srbije koji se leči od kancera. On je oboleo nakon što je 2000. i 2001. godine boravio na terenu u Bujanovcu, Preševu i Vranju koji je zapadna alijansa bombardovala municijom sa osirimašenim uranijumom.

Kako prenosi portal Sputnjik, oficir Vojske Srbije, koji nije želeo javnosti da obelodani identitet, od 2018. je imao tri teške operacije zbog kancera mekih tkiva i za lek na mesečnom nivou mora da izdvoji 4.000 evra, rekao je za Sputnjik njegov advokat Srđan Aleksić iz Niša.

Posebno je bombama sa osiromašenim uranijumom bila izložena Pljačkovica u blizini Vranja.

Tužba je potkrepljena presudama italijanskih sudova o naknadi štete NATO-a italijanskim vojnicima koji su od kancera oboleli boraveći na Kosovu i Metohiji, pošto je dokazana veza između njihovog obolevanja sa boravkom na teritoriji koja je bila bombardovana municijom sa osiromašenim uranijumom.

-Predali smo tužbu. Očekujemo u narednih šest meseci da na nju NATO odgovori i potom očekujemo stav suda. Nadam se ćemo možda već u julu imati prvo ročište –  izjavio je Aleksić po predaji tužbe.

On kaže da nisu odbacili mogućnost rešenja spora medijacijom, odnosno da do obostrano prihvatljivog sporazuma dođe posredovanjem.

Aleksić očekuje da čim uslovi vezani za pandemiju kovida to budu dozvolili, u Srbiju ponovo dođe italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja koji mu je pomagao u pripremi tužbi i deo je našeg advokatskog tima.

Tartalja je zastupao obolele italijanske vojnike protiv NATO-a pred sudovima u Italiji koji su u njihovu korist presudili već u 181 slučaju.

-Očekujem njegov dolazak iz Italije i da vidimo sledeće korake, da pripremimo nove tužbe koje treba da predamo u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. Njih ćemo predati u neko vreme. Specifične su stvari. Tražimo adekvatne tužioce, jer moraju da budu oficiri, vojnici, policajci, ili vojnici na odsluženju vojnog roka. Znači, da budu u istoj poziciji kao italijanski vojnici i da su od istog izvora oštećeni, a to je osiromašeni uranijum – objašnjava Aleksić.

Na pitanje kada će uslediti tužbe civila on kaže da bi to bilo tek kada dobiju ove prve presude i vide kakav će biti stav suda.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *